nieuws

‘Fusie vaak niet in het belang van de patiënt’

Geen categorie

Patiëntenfederatie NPCF gaat in beroep tegen het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de fusie tussen het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom goed te keuren. Volgens de NPCF zijn er voor patiënten meer nadelen dan voordelen aan deze fusie.

‘Fusie vaak niet in het belang van de patiënt’

De ACM gaat nagenoeg voorbij aan de mogelijke gevolgen van de fusies zoals prijsstijgingen, beperkte keuzevrijheid voor patiënten, en machtsvorming, zegt de NPCF. “Dat ziekenhuizen door samen te werken efficiënter worden en tot betere zorg komen is een must,’ aldus NPCF-directeur Wilna Wind. “Maar een fusie is niet altijd nodig en vaak niet in het belang van de patiënt.”

Keuzevrijheid

Behalve in Brabant fuseren ook ziekenhuizen in Den Haag, Leiden, Friesland, Twente. Wilna Wind: “Als ziekenhuizen fuseren, betekent het dat één ziekenhuisbestuur het voor het zeggen krijgt op alle locaties. Eén bestuur dat bepaalt welke zorg geboden wordt en welke niet, welk beleid ze hebben ten aanzien van kwaliteit. Er is geen prikkel meer om het beter of goedkoper te doen dan de concurrent, want die is er niet meer. Zorgverzekeraars kunnen het moeilijk krijgen om te onderhandelen over prijs en kwaliteit met zo’n machtig en groot ziekenhuis. En niet in de laatste plaats maken wij ons zorgen omdat de keuzevrijheid van mensen beperkt wordt.”

Fusie

De ACM heeft de fusie tussen het Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis goedgekeurd omdat deze de concurrentie niet zou beperken. De NPCF stelt dat deze conclusie niet goed is onderbouwd en dus speculatief is. De NPCF is er voorstander van dat ziekenhuizen samenwerken en taken verdelen ten aanzien van complexe en dure zorg. “Dat is goed voor de kwaliteit en dus voor de patiënt,” zegt Wilna Wind. “Maar een fusie waarbij ziekenhuizen in elkaar geschoven worden, is daarvoor vaak helemaal niet nodig. Volgens minister Schippers moest er pas op de plaats gemaakt worden met de fusies. Maar daar merk ik weinig van. Wij willen voorkomen dat de ongewenste gevolgen straks voor de patiënt zijn. Daarom gaan wij in beroep.”

Bron: persbericht NPCF

Foto: Bart Versteeg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels