nieuws

‘Iemand die hulp vraagt, is niet per se zielig’

Geen categorie

Een oudere die om hulp vraagt, is niet per definitie ziek en zielig. Dat zegt Liane de Haan, directeur van seniorenorganisatie ANBO. “De manier waarop nu over hulpbehoevende senioren wordt gesproken, plaatst ze buiten de maatschappij.”

‘Iemand die hulp vraagt, is niet per se zielig’

De directeur van ANBO vindt dat zorgprofessionals aan mensen moeten vragen wat ze nog wel kunnen en willen, ‘in plaats van ze direct in het verdomhoekje te zetten en eisen dat ze iets terug doen’. De Haan reageert op een concept voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die vanaf 2015 zou moeten gelden. De Volkskrant kreeg dit concept in handen na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur en schreef dat ouderen, zieken en gehandicapten die zorg en hulp krijgen van de gemeente, vanaf 2015 het dringende verzoek krijgen om vrijwilligerswerk te verrichten.

Hulp

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS zei tegenover het Radio 1 Journaal dat gemeenten vanaf 2015 ouderen, zieken en gehandicapten niet zullen dwingen tot vrijwilligerswerk in ruil voor hulp. Wel kunnen gemeenten volgens het conceptwetsvoorstel ‘verkennen’ of er ‘maatschappelijk nuttig werk’ kan worden verricht. Maar mensen verplichten tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg is volgens Van Rijn een ‘belachelijk idee’. Hij zal mensen ‘hier nooit toe verplichten, zeker niet bij zorg’. Maar vrijwilligerswerk kan mensen wel uit hun eenzaamheid halen, zegt hij.

Het kabinet wil de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken zo omvormen dat mensen langer thuis kunnen wonen. Ouderen die geen intensieve zorg nodig hebben, moeten langer thuis blijven wonen met behulp van familie, vrienden en buren. Alleen ouderen en gehandicapten die zeer zware zorg nodig hebben, mogen dan nog naar een zorginstelling.

Regie

De Haan interpreteert de wettekst van Van Rijn heel anders, zegt ze. “Zoals ik het zie, wordt met de wet geprobeerd mensen die zorg nodig hebben zo lang mogelijk maatschappelijk relevant te laten zijn en zelf de regie te geven over hun eigen leven.” De Haan is zeer te spreken over het concept. “Volgens mij wil iedereen nuttig en sociaal zijn en midden in het leven staan. Hulpbehoevend of niet.”

Eenzaamheid

Veel zorgvragen komen volgens De Haan voort uit eenzaamheid. Als voorbeeld noemt ze een oudere man uit haar omgeving. “Een eenzame man, zonder sociale omgeving, maar wel hulpbehoevend. Via via kwam hij in contact met een basisschool in de omgeving en nu is ‘opa Wim’ daar drie ochtenden in de week aanwezig als conciërge. Hij is daar hard nodig en ondanks dat het vrijwilligerswerk is, voelt hij zich verplicht om erheen te gaan, want de kinderen rekenen op hem.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels