nieuws

‘Maaltijd moet naar het hart van de zorg’

Geen categorie

De maaltijd in de zorgsector staat los van de zorg, terwijl het naar het hart van de zorg moet. Dat zegt Lasca ten Kate, directeur van Stichting de Mooie Maaltijd.

‘Maaltijd moet naar het hart van de zorg’

Lasca ten Kate komt in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg aan het woord over de maaltijd in de zorg in een artikel over biologisch eten in de sector. Ten Kate stimuleert met haar stichting de Mooie Maaltijd biologisch en duurzaam eten in de zorg. De sector maakt echter nog niet op grote schaal gebruik van biologische- en streekproducten. “Dat is jammer, omdat zorginstellingen zich wel degelijk kunnen onderscheiden door duurzaam eten aan te bieden”, zegt Ten Kate. “Als mensen in de toekomst langer zelfstandig blijven wonen en de zorg meer een buurtfunctie krijgt, kunnen zorgrestaurants zich onderscheiden door eten met een verhaal.”

Maaltijd

Ook voor kleinschalige woonvormen, waar gekookt wordt met de cliënten, is biologisch eten volgens Ten Kate ideaal. “Het zou prachtig zijn als zorgmedewerkers samen met de bewoners boodschappen doen bij de boer in de omgeving. De maaltijd staat nu los van de zorg en moet naar het hart van de zorg. Biologisch en duurzaam eten is een goede investering die zich uiteindelijk terugbetaalt.”

Eerlijk

Nico Bebseler, eigenaar van biologische webwinkel EKO Twente deelt de passie voor biologische eten. “Zieke mensen moeten goed, puur en eerlijk voedsel krijgen, vindt Bebseler. “Juist in de zorg is biologisch eten een must. Het is een gevoelskwestie, dat geef ik toe, maar ik denk echt dat biologische producten veel beter zijn voor zieke mensen, zeker naast al die medicatie die ze krijgen.”

Biologisch eten in de zorg lijkt wel in opkomst te zijn en er wordt ook onderzoek naar gedaan. Een voorbeeld daarvan is het nieuwe voedingsconcept van Insula Dei in Arnhem. Uit onderzoek bleek dat biologische en streekgebonden producten een positieve invloed te hebben op de gezondheid van de bewoners

Lees meer over biologisch eten in de zorg in de oktobereditie van Gastvrije Zorg, die vrijdag 18 oktober verschijnt. Nog niet bekend met Gastvrije Zorg? Bekijk hier de voorgaande edities.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels