nieuws

‘Management gehandicaptenzorg intimideert klagers’

Geen categorie

De zorg voor verstandelijk gehandicapten is onder de maat. Als familie of vertegenwoordigers van cliënten daarover klagen, houden instellingen zich doof of intimideert het management de aanklagers. Dat stelt de stichting Klokkenluiders Verstandelijk Gehandicapten (KLVG), zo meldt Trouw.

De stichting opende in februari een website voor klachten. Van de ruim honderd meldingen zijn er zestig op betrouwbaarheid gecontroleerd. Op basis daarvan is een zwartboek samengesteld dat is gepresenteerd aan de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ondermaats

De klachten omvatten onder meer oneigenlijk gebruik van gemeenschapsgeld, gesjoemel bij bewindvoering en met indicaties, seksueel misbruik en gebrek aan transparantie. Vooral de kwaliteit van klachtafhandeling wordt als ondermaats beschouwd.

Loyaal

Nieuwsuur besteedde ook aandacht aan het zwartboek over misstanden in de gehandicaptenzorg. In die uitzending zegt de samensteller van het zwartboek, Egbert Scholten, dat meer dan tien van de zestig klachten van personeelsleden komen. Volgens Scholten worden personeelsleden ‘ongelooflijk onder druk gezet om loyaal te zijn aan de instelling terwijl ze rondom hen heen de meest verschrikkelijke dingen zien gebeuren’. Bekijk hier het verslag van Nieuwsuur.

Bron: ANP en Nieuwsuur

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels