nieuws

Onderaan in de Ziekenhuis Top 100, wat nu?

Geen categorie

Ziekenhuizen die goed scoren in de AD Ziekenhuis Top 100, schreeuwen het van de daken. Wat hebben de collega’s in de onderste regionen van de lijst te zeggen? Een rondje langs enkele websites.

Onderaan in de Ziekenhuis Top 100, wat nu?

Niet elk ziekenhuis maakt online melding van de behaalde positie in de AD Ziekenhuis Top 100, goed of slecht. Opvallend is dat sommige ziekenhuizen die slecht scoren in het AD onlangs wel het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis hebben ontvangen en daar ook trots over vertellen op hun websites. Voorbeelden zijn het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp (72ste in het AD), het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam (plek 76 in het AD) en het Martini Ziekenhuis in Groningen (78ste in het AD). Zelfs het Medisch Centrum Leeuwarden, de hekkensluiter in het AD, is seniorvriendelijk bevonden.

Kritisch

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch, geëindigd op plek 60, reageert strijdvaardig op de uitslag in het AD. “De focus op kwaliteit is terug te zien in onze resultaten van de afgelopen jaren, welke duidelijk een stijgende lijn laten zien”, laat Willy Spaan, voorzitter van de raad van bestuur, weten op de website van het ziekenhuis. Hij vindt verder dat het belangrijk is om kritisch te kijken naar dergelijke ranglijsten. “Het AD kiest elk jaar andere indicatoren voor de Top 100 en hangt er andere wegingen aan. Van de meer dan 1000 beschikbare indicatoren selecteert het AD er ongeveer 30. De redactie van het Algemeen Dagblad geeft zelf ook aan dat de ranglijst niet geschikt is voor vergelijking over de jaren heen, vanwege de jaarlijkse wijzigingen in de gebruikte indicatoren en wegingen.”

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, op plek 69, plaatste een kort bericht op de website. ‘Sinds de vorige AD-lijst hebben wij een aantal slecht scorende processen verbeterd’, schrijft het ziekenhuis. ‘Verbeteren van complexe processen kost vaak tijd, en de resultaten zijn niet altijd meteen te meten. De cijfers van 2012 laten daarom nog niet de stijging zien die wij wel over 2013 verwachten’, aldus het OLVG.

Top 100

De hekkensluiter in de Top 100, het Medisch Centrum Leeuwarden, zegt teleurgesteld te zijn over de positie in het AD. ‘Het is voor ons een duidelijke stimulans om kwaliteitszorg nog hoger op de agenda te zetten’, is te lezen op de site van het MCL. Het ziekenhuis wil achterhalen hoe het op de laatste plek terecht kon komen door bij elk van de beoordeelde aspecten uit te zoeken of de bevindingen van het AD overeenkomen met die van het ziekenhuis en of die gegevens overeenkomen met de werkelijkheid.

Best Practice

En dan is er het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, die slecht scoort op het ene lijstje en uitstekend op het andere.
Op de site is niets te vinden over de 75ste plek in het AD, maar er is wel een bericht te lezen over het predicaat Best Practice-ziekenhuis dat het St. Anna Ziekenhuis vorige maand kreeg opgespeld van het NIAZ, onder andere vanwege ‘de persoonlijke aandacht vanuit de hoteldiensten’. Het NIAZ roept een ziekenhuis uit tot Best Practice-ziekenhuis als er voor meer dan 95 procent wordt voldaan aan de door het NIAZ gestelde kwaliteitseisen, een score die tot op heden slechts drie ziekenhuizen wisten te behalen.

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels