nieuws

Ouderen die zelfstandig wonen, eten vaak niet goed

Geen categorie

Zelfstandig-wonende zeventigplussers moeten gezonder eten, zegt het RIVM na een uitvoerig onderzoek. Eén op de vijf ouderen blijkt ernstig overgewicht te hebben.

Ouderen die zelfstandig wonen, eten vaak niet goed

Zeventigplussers eten meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder volkoren producten, fruit en vis dan aanbevolen. Deze ouderen zouden volgens het RIVM extra vitamine D moeten slikken, maar slechts één op de vier van deze groep ouderen doet dat.

Thuis

Het RIVM deed onderzoek naar de eetgewoontes van zelfstandig-wonende zeventigplussers. Ruim zevenhonderd ouderen uit vijftien gemeenten, verdeeld over het land, zijn op twee dagen thuis geïnterviewd over hun voeding van de voorgaande dag. Onderzoekers bespraken met de ouderen alle details over wat, waar en wanneer ze aten. Wat tijdens de gesprekken ook naar voren kwam, was dat deze ouderen vooral thuis eten en drinken.

In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ze opvallend minder vlees, sauzen en graanproducten en drinken ze minder alcoholische dranken. Fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten eten de zeventigplussers over het algemeen meer dan vijftig- en zestigplussers. Uit eerder onderzoek van Unie KBO bleek dat de helft van de Nederlandse senioren behoefte heeft aan extra informatie over het onderwerp voeding en ouder worden.

Ouderen

Aan dit onderzoek deden weinig ouderen met functionele beperkingen mee. Zij hebben een lagere inname van eiwitten, groente, alcohol, calcium en magnesium en een verhoogd risico op ondervoeding. De uitkomsten van het onderzoek gelden daarom niet voor alle ouderen in Nederland. De uitkomsten zijn beschreven in het RIVM-rapport Diet of community-dwelling older adults.

Bron: RIVM

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels