nieuws

‘Tragiek veel meer bespreekbaar maken in de zorg’

Geen categorie

In de gezondheidszorg moet meer besef komen voor het feit dat tragiek een onderdeel van het leven is. Dat zegt Annelies van Heijst, hoogleraar Zorg, Cultuur en Caritas, in gesprek met Gastvrije Zorg.

‘Tragiek veel meer bespreekbaar maken in de zorg’

Volgens Van Heijst, auteur van het boek Menslievende Zorg, moeten we in ons verwachtingspatroon meer de draad van het tragisch besef meenemen. “Er zit ook tragiek in het leven. Dat moeten we, juist in de gezondheidszorg, veel meer bespreekbaar maken. Dan moet je iemand aankijken en zeggen: ‘dit wordt niet leuk, maar we proberen het zo dragelijk mogelijk te maken’. Dat is ook eerlijk.”

Belangrijk is, benadrukt Van Heijst, dat we onder ogen zien dat er in de zorg geen volmaakte oplossingen bestaan. “Een gebroken been, dat is gelukkig goed te verhelpen. Maar als het gaat om ouderen, dementerenden, verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten, denken we te gemakkelijk dat we de problemen op kunnen lossen. In de zorg gaan er altijd dingen fout, dingen die niet lukken. Met medicatie kun je een deel van de pijn bestrijden, maar een deel valt niet te verhelpen. Demente ouderen kun je zo netjes mogelijk naar het einde van hun leven begeleiden, maar echt fijn wordt het nooit.”

Bekijk hier ook de videoboodschap van Annelies van Heijst over gastvrijheid in de zorg.

Lees het hele interview met Annelies van Heijst in de volgende editie van Gastvrije Zorg, die op 8 november verschijnt. Bekijk hier de vorige uitgaves.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels