nieuws

Wat is het geheim van St Jansdal?

Geen categorie

Ziekenhuis St Jansdal eindigt de laatste jaren steevast in de top vijf van Gastvrijheidszorg met Sterren. Twee keer bereikte het de tweede plaats. Dit jaar kreeg het ziekenhuis zelfs vijf sterren. In Gastvrije Zorg is deze maand te lezen hoe ze dat precies doen in Harderwijk.

Wat is het geheim van St Jansdal?

Het begint bij het St Jansdal met training. Iedereen, van verzorger tot bestuurder, volgt het driejarige opleidingsprogramma genaamd St Jansdalacademie. “Het opleidingsprogramma loopt vanaf 2009. We hebben eind 2014 iedereen opgeleid”, zegt Peter Fidder, projectleider Gastvrije Zorg van St Jansdal. “Er is veel geld in gestoken. Ga er maar aanstaan: de hele organisatie drie jaar lang trainen. Maar alles valt en staat met goed opgeleide mensen die zich bewust zijn van hun gedrag, die weten wat nodig is om gastvrije zorg te bieden.”

Extraatjes

De St Jansdalacademie heeft een aantal kernwaarden, waaronder welkom heten, meedenken, betrouwbaar zijn, samenwerken en iets extra’s doen. Het St Jansdal doet dan ook veel extraatjes om de verwachtingen van de gast te overtreffen, zoals leenparaplu’s bij de parkeergarage en de ingang, signaallampjes (rood/groen) boven elke parkeerplaats zodat direct te zien wat bezet of vrij is. Er staan vriendelijke gastvrouwen in de hal en op woensdagmiddag schminken clowns de kinderen die op bezoek komen en in de koffiecorner speelt een pianist. Het eten krijgt ook veel aandacht. Enkele keren per week wordt aan patiënten die langer dan zes weken in het ziekenhuis liggen een gratis maaltijd uitgereikt van het met een Michelinster bekroonde restaurant Basiliek in Harderwijk.

Winnen

“In ons beleidsplan hebben we al een aantal jaren staan dat we bij Gastvrijheidszorg met Sterren een positie bij de eerste vijf willen behalen. Dat is ook steeds gelukt”, vertelt Fidder. “Net als in 2010 zijn we dit jaar weer tweede geworden bij Gastvrijheidszorg met Sterren.” Voor Fidder geeft dat geen winnaarsgevoel, ‘ook al willen we natuurlijk graag een keer winnen’.

Meer weten over de geheimen van St Jansdal? Lees dan de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die 8 november verschijnt. Kijk hier voor onze vorige uitgaves.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels