nieuws

93 procent zorginstellingen actief met gastvrijheid

Geen categorie

Zeven van de tien zorginstellingen heeft substantiële investeringsplannen op het gebied van gastvrijheid. Over de volle breedte zijn organisaties van plan hieraan meer geld uit te geven dan voorheen. Dit blijkt uit een onderzoek van VNU Exhibitions.

93 procent zorginstellingen actief met gastvrijheid

De ondervraagden hebben verschillende definities voor het begrip gastvrijheid in de zorg. Een van de respondenten: “Het draait om gastheerschap. De patiënt voelt zich welkom, hij heeft een wow-gevoel. Voor mij betekent het dat de zorg er niet moet uitzien als zorg. Mensen moeten zich veilig en vertrouwd voelen.” Een andere ondervraagde: “Gastvrijheid is het geheel van sfeer, ambiance en benadering.”

Bewust

Uit het onderzoek blijkt verder dat gastvrijheid zich toespitst op drie grote aandachtsvelden: eten & drinken, interieur & beleving en strategie & missie. Driekwart van de instellingen geeft bewust invulling aan het begrip gastvrijheid. Het thema leeft het sterkst onder facilitair managers. Driekwart van de facilitair managers (77 procent) zegt hiermee actief bezig te zijn, terwijl iets meer dan de helft van de directieleden (53 procent) aangeeft hierop actief te sturen.

Lees hier de gastvrijheidstips van Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk.

Uitdaging

De ondervraagden noemen tal van uitdagingen om tot maximale gastvrijheid te komen. Dit varieert van het bouwen aan de competenties van medewerkers en loskomen van vastgeroeste vanzelfsprekendheden tot het creëren van bewustzijn bij het management. Hoewel de organisaties de komende jaren meer geld investeren in gastvrijheid, zien ze het ook als een uitdaging om in tijden van bezuinigingen ‘de financiële aspecten kloppend te krijgen’.

VNU Exhibitions heeft het onderzoek laten uitvoeren om de behoefte te peilen naar een zelfstandige beurs over dit onderwerp. Negen van de tien ondervraagden zijn zo betrokken op het onderwerp dat zij geïnteresseerd zijn de beurs Welkom in de Zorg te bezoeken. Deze vakbeurs vindt  plaats op 14 en 15 mei in  Jaarbeurs Utrecht.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels