nieuws

De boerenkool voor mevrouw Pietersen kan geprint worden!

Geen categorie

Een heerlijke pannenkoek uit de 3D-printer. Dat klinkt gek, maar Kjeld van Bommel, research scientist van TNO, heeft ze al in de supermarkt zien liggen. In de nieuwe Gastvrije Zorg vertelt hij over de toekomst die hij voor ogen heeft.

De boerenkool voor mevrouw Pietersen kan geprint worden!

Er is nog niet veel geprint voedsel op de markt, maar Van Bommel zegt dat het begint te komen. “Iedereen kent wel de verjaardagstaarten met daarop een foto geprint. Dit gebeurt met inkjettechnologie. Een vergelijkbare technologie wordt ook gebruikt voor 3D-producten met één laag. Wist je dat de magnetronpannenkoeken die we in de supermarkten in Nederland kopen, geprint zijn? De reden om dit voedsel te printen, is dat de productiesnelheid hoger is dan met de techniek van voorheen.”

Wat kunnen zorginstellingen hiermee? Van Bommel schetst een toekomstbeeld: “Cateraars maken in hun fabriek de maaltijden op maat, vriezen ze in en versturen ze naar de instellingen. In plaats van generieke maaltijden, krijgen de keukens nu unieke maaltijden.”

Is dat echt allemaal mogelijk? Om dat te weten te komen, moet je echt de laatste Gastvrije Zorg van 2013 lezen. Op 13 december ligt dit 3D-object op de mat.

Bekijk hier onze uitgaves van 2013 tot nu toe.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels