nieuws

‘Gastvrijheid heeft vooral een horeca-achtige betekenis’

Geen categorie

Het idee van gastvrijheid als concept heeft vooral een horeca-achtige betekenis. Dat zegt Annelies van Heijst, hoogleraar Zorg, Cultuur en Caritas en auteur van het boek Menslievende Zorg, in gesprek met Gastvrije Zorg.

‘Gastvrijheid heeft vooral een horeca-achtige betekenis’

Van Heijst, die een key note hield tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidzorg 2013, vindt de horecabenadering van gastvrijheid in de zorg te beperkt. “De kern van het woord hospitality is hospes, hospitaal. Dan praat je over een lange cultuurhistorische traditie, die begint met de middeleeuwse gasthuistraditie waarin het ook ging over gastvrijheid voor vreemden en gebrekkigen.

Dat was ook de boodschap van Van Heijst tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidzorg 2013. “De prikkel die ik wilde geven tijdens mijn presentatie is dat je volgens die traditie niet alleen gastvrij moet zijn voor mensen die het zich kunnen veroorloven, die goed te pas zijn, maar ook voor mensen die er slecht aan toe zijn, die op zijn.”

Dat we dat moeilijk vinden, is normaal, zegt Van Heijst. “De natuurlijke tendens van de mens is om zich af te keren van situaties die moeilijk zijn, waar het dweilen is met de kraan open. Heel begrijpelijk. Maar daar ligt juist de taak van zorgmedewerkers. Dus wat ik heel goed vind aan Gastvrijheidszorg met Sterren, is dat de mensen in de gezondheidszorg worden geprezen. Dat verdienen ze. Maar ik ben bang dat als je met een te oppervlakkig, horeca-achtig concept de gezondheidszorg benadert en daarmee de kwaliteit van de zorg meet, je aan de essentie voorbijgaat.”

Lees het hele interview met Annelies van Heijst over gastvrijheid in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die komende vrijdag verschijnt. Bekijk hier onze vorige uitgaves.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels