nieuws

Hoe voorkom je voedselverspilling? Begin met meten

Geen categorie

Meten is weten. Ook als het gaat om voedselverspilling. Tijdens een door Lekker Betrokken! georganiseerde workshop werden tips & trics gedeeld. De belangrijkste op een rij.

Hoe voorkom je voedselverspilling? Begin met meten

– Elk begin van meten is goed. Het verzamelen van gegevens maakt dat je een volgende stap kunt zetten.

– Begin altijd bij je eigen afdeling, ook al ben je ervan overtuigd dat op andere plekken veel meer winst te halen valt

– Begin klein. Het aanpakken van voedselverspilling raakt vele processen

– Begin met de vuilnisbak en verfijn daarna de metingen. Op deze manier blijft het hanteerbaar en meet je vooral de relevante onderdelen

– Maak het resultaat transparant. Maak helder welk deel van het proces je wel gemeten hebt en welk deel niet. Geef geen oordeel aan het resultaat maar vraag de mensen op de vloer om oplossingen te bedenken

– Analyseer in welk deel van het proces welke voedselverspilling plaatsvindt (inkoop, bereiding, portionering, het uitserveren, bestelling, etc.) Maak een plan en pak elke keer één onderdeel aan

– Creëer draagvlak door zo veel mogelijk mensen erbij te betrekken

– Communiceer binnen de organisatie dat je dit onderwerp aan gaat pakken. Laat iedereen weten wat de resultaten zijn. Zo zet je voedselverspilling op de agenda.

Lekker Betrokken!
Binnen Lekker Betrokken! doen de volgende zorgorganisaties mee met het onderwerp voedselverspilling: Amarant Puur Culinair, BrabantZorg, Deventer Ziekenhuis, Dimence, Zorgplein Maaswaarden, Zonnehuisgroep Amstelland, de Regionale Stichting Zorgcentra te Kempen, DeSeizoenen, St. Elisabeth Ziekenhuis, zorgcentrum Sint Joris, De Zorggroep Panningen, Elkerliek Ziekenhuis, Sint Anna Boxmeer, Stichting Land van Horne en De Riethorst Stromenland.
Lekker Betrokken! ondersteunt zorginstellingen bij het duurzamer werken op de gebieden product, proces, mens en profit. Partners in het project zijn onder andere: de vHMN (opdrachtgever), LOC, LIB, provincie Noord-Brabant, IntraKoop, Holland Food Service, Sodexo, P&P Foodservice Hogeschool Zuyd en Phliss.
Meer info: Vhmn.nl, Phliss.nl/lb, phyllis@phliss.nl of 06-22956623

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels