nieuws

Meer rust voor patiënt door gekleurd licht

Geen categorie

Op de verbouwde Intensive Care van het Amsterdamse VUmc, die deze week in gebruik werd genomen, is veel aandacht besteed aan omgevingsfactoren om zo veel mogelijk rust te creëren voor patiënten. Onder andere lichtkleuren spelen een grote rol.

Meer rust voor patiënt door gekleurd licht

Het is de bedoeling dat VUmc met de nieuwe situatie patiënten en familie een aangenaam verblijf kunnen bieden. De verwachting is dat de omgevingsfactoren ook een positief effect hebben op het werkklimaat. Een belangrijk onderdeel daarvan is een geavanceerd belichtingssysteem, waarmee het personeel verschillende lichtkleuren kan kiezen.

Rustiger

“Het effect van licht heeft een gunstig effect op de gemoedstoestand van de patiënt”, zegt afdelingshoofd Toon van Galen op de website van het ziekenhuis. “De rust die heerst op een- of tweepersoonskamers versterkt dit effect verder.” Ook is er volgens Van Galen minder geluidshinder. “En daarmee minder prikkels die angsten en verwardheid bij de patiënt kunnen veroorzaken. Natuurlijk werkt dit ook voor verpleegkundige en artsen veel rustiger. Dat horen we frequent terug.”

Trots

De verbouwing heeft drie jaar in beslag genomen en was voor het ziekenhuis ‘een behoorlijke puzzel’, omdat de werkzaamheden binnen de bestaande muren plaatsvonden. Elke kamer beschikt nu over een geïntegreerde tillift aan het plafond, er hangen toezichtcamera’s boven alle bedplekken en in plaats van bedgordijnen staan er moderne kamerschermen. Ook voor familie een naasten zijn prettige ruimtes ingericht om het verblijf te veraangenamen.

Bron en foto: VUmc

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels