nieuws

Met theater nadenken over gastvrijheid

Geen categorie

BrabantZorg organiseert deze week een gastvrijheidssymposium voor alle gastvrouwen en -heren van de 32 locaties van de organisatie. Het doel is de medewerkers op een onconventionele manier, namelijk met theater, tot nadenken te zetten over gastvrijheid.

Met theater nadenken over gastvrijheid

BrabantZorg erkent dat gastvrijheid in de (ouderen)zorg steeds meer aandacht krijgt. Maar, zo stelt de organisatie zichzelf de vraag, wat is gastvrijheid eigenlijk? Om daar antwoord op te krijgen, houdt BrabantZorg een naar eigen zeggen onconventioneel gastvrijheidssymposium. Speciaal voor de bijeenkomst in Uden schreef Theater A la Carte uit Utrecht de voorstelling ‘Meer dan Welkom’.

Bewust

De gastvrouwen en- heren van BrabantZorg zijn de medewerkers die in de gasterijen (de restaurants) en op kleinschalig wonen verantwoordelijk zijn voor het eten en drinken en alles wat daar bij komt kijken. Met de voorstelling wil BrabantZorg de gastvrouwen en -heren bewust maken van de bijdrage die zij zelf kunnen leveren aan de beleving en het welbevinden van de cliënten. Twee theatermakers liepen op verschillende locaties van BrabantZorg mee, om op die manier een ‘kijkje in de keuken’ te nemen. Dit alles heeft geleid tot herkenbare, grappige en ontroerende scènes.

Gedrag

De voorstelling gaat onder andere in op het verschil tussen werken vanuit een zorggedachte of vanuit een horecagedachte, hoe je als gastvrouw kunt bijdragen aan het welbevinden van de gast, hoe je omgaat met de rol van de familie, maar ook persoonlijke verzorging en elkaar aanspreken op gedrag komen aan de orde. Door middel van de voorstelling én de discussies die aanwezigen tussen de scènes door voeren, hoopt BrabantZorg er aan bij te kunnen dragen dat cliënten zich nog meer welkom voelen op de verschillende locaties.

Theater

“Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers met elkaar in gesprek durven gaan,” zegt Daniëlle Hanrath. “Dat ze nadenken over wat goed gaat, maar ook over wat nog ontwikkeld kan worden. En hopelijk praten ze daar ook weer over met de medewerkers die niet aanwezig konden zijn.” Marco Schneiders van Theater A la Carte: “Door middel van theater belééft de toeschouwer de praktijk. Dat geeft veel meer inzicht dan een hoorcollege, maar het voelt veiliger dan wanneer het direct over jou zelf gaat. Die mix tussen beleven en afstand maakt mensen heel ontvankelijk voor wat er in het theaterstuk wordt gezegd.”

Het symposium vindt plaats van 14:30 – 17:30 uur en van 18:30 – 21:30 uur in de Kruisherenkapel, Lieve Vrouwenplein 44 te Uden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels