nieuws

Personeel maakt meeste lawaai

Geen categorie

Het personeel in het ziekenhuis maakt het meeste lawaai. Althans, dat is het geval in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch. Dat heeft het ziekenhuis zelf onderzocht.

Personeel maakt meeste lawaai

Pratend en werkend personeel op de Intensive Care blijkt de grootste bron van lawaai te zijn in het JBZ. Daar kwamen ze achter door in een patiëntenkamer bijna zeventig uur geluidsopnamen te maken. Afdelingspersoneel is verantwoordelijk voor 57 procent van de totale ‘akoestische energie’.

Geluid van apparatuur en alarmen is verantwoordelijk voor 43 procent. Een kleine verrassing voor de onderzoekers. “In tegenstelling tot wat we tot nu toe aannamen, zijn we als personeel zelf voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het geluid op de IC. Dit biedt mogelijkheden om te bekijken of er manieren zijn om dit te veranderen door bijvoorbeeld werkprocessen aan te passen”, aldus de onderzoekers op de site van het JBZ.

Het onderzoek naar geluid is onderdeel van een grootschaliger onderzoek van het JBZ naar helende zorgomgevingen en IC’s. Het ziekenhuis kijkt daarbij naar omgevingsfactoren, zoals licht en geluid.

Bron: JBZ

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels