nieuws

Rijnstate kijkt ook buiten het ziekenhuis door ogen ouderen

Geen categorie

Het Rijnstate ziekenhuis gaat ook buiten de ziekenhuismuren kijken door de ogen van ouderen. ‘Nu hebben we vooral in ons ziekenhuis gekeken. De vraag is hoe vanuit het ziekenhuis de afstemming en de overdracht naar mantelzorg, huisartsen, wijkverpleging, casemanagers en verpleeghuizen nog beter kan worden afgestemd.’

Rijnstate kijkt ook buiten het ziekenhuis door ogen ouderen

Het Rijnstate ziekenhuis wil een zo seniorvriendelijk ziekenhuis zijn en startte daartoe in 2011 het project ‘Beter Ouder’. Tot nu toe keek het ziekenhuis vooral binnen de muren, maar volgens programmamanager Susan Oolthuis is het heel belangrijk om ook buiten de muren te kijken. “De vraag is hoe vanuit het ziekenhuis de afstemming en de overdracht naar mantelzorg, huisartsen, wijkverpleging, casemanagers en verpleeghuizen nog beter kan worden afgestemd. Dit om het ontslag uit het ziekenhuis voor de ouderen zo vloeiend mogelijk te laten verlopen.” In november organiseert het ziekenhuis een symposium rond dit thema.

Ouderen

Van alle patiënten die in Rijnstate worden opgenomen, is 25 procent ouder dan 70 jaar. Kijkend naar de Spoedeisende hulp, dan is een op de vijf patiënten een oudere en mogelijk kwetsbaar. Eén van de redenen waarom Rijnstate besloot toe te werken naar een seniorvriendelijk ziekenhuis, was het VMS Veiligheidsprogramma (2008-2013). Susan Oolthuis: “Ook het standpunt van de KNMG – het leveren van sterke medische zorg voor ouderen – én de constatering dat onze doelgroep vergrijst, maakten dat we in 2011 zijn gestart met ‘Beter Ouder’. Kijken door de ogen van ouderen. Dat is service en dus gastvrijheid. Rijnstate is al vergevorderd. Mooi, maar het kan altijd beter, volgens Susan Oolthuis. “Eigenlijk ben je nooit klaar”, zegt ze. “We werken er hard aan een seniorvriendelijk ziekenhuis te zijn vanuit onze kernwaarden ‘warm, vernieuwend en samen’.”

Lees het hele verhaal over het Rijnstate-project ‘Beter Ouder’ in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die komende vrijdag verschijnt. Bekijk hier onze vorige uitgaves.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels