nieuws

Soep legt het af tegen eiwitrijke toetjes

Geen categorie

Liever eiwitrijke toetjes dan soep op het menu. Dat is de keuze van Will van der Heijden, teamleider voeding bij St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. ‘We willen onze patiënten zo snel mogelijk beter maken en dan verliest een product als soep het van eiwitrijke toetjes.’

Soep legt het af tegen eiwitrijke toetjes

“Soep heeft als voordeel dat het de smaakpupillen prikkelt, maar voor het St. Elisabeth Ziekenhuis staat het niet bovenaan”, legt Van der Heijden uit. “We overwegen niet om het van het menu te schrappen, wel om de porties te verkleinen.” Dat heeft volgens Van der Heijden geen budgettaire redenen.”Het gaat ons puur om de voedingswaarde.  Zieke mensen hebben vaak weinig trek. Dan heb ik liever dat ze een toetje nemen of iets van de snackkar en de soep laten staan. Ze krijgen dan meer eiwitten binnen.”

Soep

Van der Heijden: “Soep is een lekker begin van de maaltijd. We serveren het dagelijks, trekken zelf bouillon en gebruiken ook basisproducten, zeg maar een beetje van Maggi, een beetje van onszelf, met toegevoegde kruiden, verse groenten en vlees. Alles gaat op receptuur, want de kwaliteit moet gegarandeerd goed zijn.” Voor nieuwe recepten legt de teamleider voeding onder meer zijn oor te luister bij andere instellingen. “Maar we bekijken ook onze eigen patiëntenenquêtes om te achterhalen wat de patiënten wensen.” Bij soep draait alles om smaak en kwaliteit, stelt Van der Heijden. “Onze patiënten zitten niet te wachten op soep uit een pak. Dat zouden ze meteen proeven. Verse kruiden, groenten en vlees zorgen voor een smakelijk soepje.”

Lees alles over de voor- en nadelen van soep in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die komende vrijdag verschijnt. Bekijk hier onze vorige uitgaves.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels