nieuws

Toiletten in de zorg zijn niet erg schoon

Geen categorie

Het sanitair in de gezondheidszorg is ten opzichte van toiletten in openbare gebouwen, warenhuizen en de horeca het minst schoon. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toilethygiëne van vakblad Service Management.

Toiletten in de zorg zijn niet erg schoon

De gezondheidszorg is sinds vorig jaar flink gedaald als het gaat om schone toiletten. In 2012 scoorde de sector met 45 procent schoon nog goed in het onderzoek van Service Management, maar maakt nu een vrije val naar slechts 20 procent. De helft van de toiletbrillen in de zorg werd als slecht of zeer slecht (met andere woorden besmet) beoordeeld.

Papier

In ziekenhuizen is volgens het onderzoek vaak sprake van een standaardinrichting of -uitstraling. Binnen de gezondheidszorg wordt veel gebruik gemaakt van disposables voor het handen drogen, papier dus. Maar als dat los wordt aangeboden – als gevouwen papiertjes – komen die onvermijdelijk ook op de grond terecht en het effect daarvan op de negatieve beleving van schoon kennen we inmiddels.

Toiletten

Bouwkundig klopt het allemaal wel in de ziekenhuizen en gezondheidscentra. Het gaat voornamelijk mis op het gebied van het schoonmaakprogramma en de schoonmaakfrequentie. Alleen ‘s ochtends de boel onder handen nemen is ontoereikend. De schoonmaakfrequentie in de algemene ruimten moet omhoog, vooral tussendoor en midden op de dag.

Besmet

De laatste plaats op de hygiënelijst komt vooral omdat in de gezondheidszorg 50 procent van de toiletbrillen besmet bleek, terwijl dat gemiddelde in de drie andere sectoren slechts 36 procent was. En de spoelknoppen in de gezondheidszorg bleken met 27 procent slecht een stuk viezer dan die van de andere sectoren. Alleen bij de deurknoppen scoren de ziekenhuizen ongeveer gelijk aan de anderen.

Monsters

Voor het onderzoek werden honderdvijftig toiletten in openbare gebouwen, de horeca, warenhuizen en de gezondheidszorg eenmalig op een willekeurig tijdstip bezocht. Daarbij werden monsters genomen van vier contactvlakken: de toiletbril, de spoelknop, de deurknop aan de binnenkant van de deur en de knop van de kraan. Ziekenhuizen en verpleeghuizen, dokterspraktijken en gezondheidscentra moeten de openbare gebouwen, de horeca en de tuincentra allemaal voor laten gaan wat de toilethygiëne betreft.

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels