nieuws

Veel eenzaamheid onder Eindhovense ouderen

Geen categorie

Volgens de GGD Brabant-Zuidoost is de helft van de ouderen in Eindhoven eenzaam. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Gek genoeg zijn veel ouderen het daar niet mee eens.

Veel eenzaamheid onder Eindhovense ouderen

Op de vraag ‘wilt u hulp om iets aan uw eenzaamheid te doen’, antwoordde 80 procent ‘ik ben niet eenzaam’. Dat komt omdat ouderen hun situatie niet op die manier omschrijven, zegt GGD-onderzoekster Daniëlle Brunenberg in het Eindhovens Dagblad: “Maar op basis van de antwoorden op andere vragen vallen ze objectief gezien wel degelijk in de categorie ‘matig tot ernstig eenzaam’.” Van de ouderen in de regio Zuidoost-Brabant is 46 procent eenzaam, zo blijkt ook uit de gegevens van de GGD. De enquête onder 15.000 65-plussers werd eind 2012 al afgerond, maar de GGD had tijd nodig om de cijfers te analyseren.

Hulp

De GGD Brabant-Zuidoost wilde ook weten of de ouderen in Eindhoven en de regio iemand hebben die voor ze kan zorgen als dat nodig is. Van de ouderen in Eindhoven zegt een kwart dat er niemand in de buurt is die in zo’n situatie hulp kan bieden. In de regio gaat het om een vijfde van de ondervraagde ouderen.

Eenzaamheid

Er is de laatste tijd veel te doen rond eenzame ouderen. De SP kwam begin november naar buiten met een onderzoek onder huisartsen, die vrezen dat ondervoeding en eenzaamheid onder Nederlandse ouderen toenemen. Stichting EET met je hart, die samen met restaurants en hun gasten geld inzamelt voor projecten die eenzaamheid bij ouderen bestrijden, breidt zich steeds verder uit. Na de pilot in Utrecht richt de stichting zich onder meer op de provincie Noord-Brabant, waar na ‘s-Hertogenbosch, Boxtel en Schijndel in 2014 Eindhoven op de planning staat.

Bron: Eindhovens Dagblad

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels