nieuws

Verpleegkundige wil betrokken worden bij levenseinde

Geen categorie

De meeste verpleegkundigen en verzorgenden willen betrokken worden bij medische beslissingen aan het einde van het leven van hun patiënten. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Nivel, VUmc en Vrije Universiteit Brussel in het wetenschappelijke tijdschrift Patient Education and Counseling.

Verpleegkundige wil betrokken worden bij levenseinde

Artsen zijn formeel verantwoordelijk voor medische beslissingen zoals stoppen of afzien van kunstmatige voeding en vocht, intensivering van pijnmedicatie of palliatieve sedatie. Maar ruim driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden wil daar graag bij betrokken worden, omdat zij vaak intensief en persoonlijk contact hebben met patiënten. Dat maakt hen tot een belangrijke informant voor een arts, zo stellen de verpleegkundigen en verzorgenden.

Levenseinde

De meesten (64 procent) denken dat patiënten zich tegenover hen eerder uitspreken dan tegenover de arts. Het is wel zo dat verpleegkundigen uit het ziekenhuis vaker betrokken willen worden bij medische beslissingen aan het levenseinde dan collega’s in de thuiszorg.

Onlangs heeft het Nivel een tool ontwikkeld voor zorgverleners die verstandelijk gehandicapten helpen tijdens de laatste levensfase. Lees hier meer daarover.

Luisteren

Driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat artsen bereid zijn naar hun mening te luisteren. Wel vindt een kwart dat hun hiërarchisch ondergeschikte positie het moeilijk maakt met artsen voorgestelde levenseindebeslissingen te bespreken. Verpleegkundigen en verzorgenden die werken binnen teams of afdelingen gespecialiseerd in palliatieve zorg, hebben vaker de indruk dat artsen naar hun mening luisteren.

Het onderzoek is gebaseerd op vragenlijsten die door 587 leden van het panel Verpleging & Verzorging van het Nivel zijn teruggestuurd. De vragen gingen over actuele situaties en hun houding tegenover beslissingen over behandelingen rond het levenseinde.

Bron: Nivel

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels