nieuws

‘Wat de één vies vindt, vindt de ander acceptabel’

Geen categorie

Liefst één op de twee toiletbrillen in de gezondheidszorg is onhygiënisch, toonde het Nationaal Toiletonderzoek van Service Management aan. En dat is schokkend, stelt Matthijs den Braber op persoonlijke titel. Den Braber werkt bij het Medisch Centrum Haaglanden.

‘Wat de één vies vindt, vindt de ander acceptabel’

Den Braber zegt: “Als manager Huishouding en Services ben ik onder meer belast met de kwaliteit van de schoonmaak van de toiletten in het ziekenhuis. Het onderzoek neemt aan dat het in de gezondsheidszorg met name schort aan de schoonmaakfrequentie, maar heeft dit niet daadwerkelijk zelf kunnen constateren. Wél zijn de conclusies schokkend te noemen. Eén op de twee toiletbrillen bleek besmet te zijn en 36 procent van de kraanknoppen is besmet. Geen goede reclame voor onze sector.”

Visitekaartje

Maar Den Braber wil wel een belangrijke kanttekening plaatsen. “De toiletten die zijn onderzocht bevonden zich niet op de verpleegafdelingen, maar bij de poliklinieken, waar altijd een hogere bezoekersfrequentie is. De schoonmaakfrequentie wordt bij het MC Haaglanden hierop aangepast. Want het belang van schone toiletten, als visitekaartje van een ziekenhuis, is allang bekend. Op de toiletten van de poliklinieken wordt dagelijks minimaal driemaal schoongemaakt, zoals dat ook op aanvraag gebeurt, na bijvoorbeeld een ongelukje.”

Vies

Den Braber verklaart de onhygiënische staat van de toiletten van de poliklinieken als volgt: “Aangezien de toiletten gratis zijn worden deze ook veelvuldig bezocht door mensen die het anders best kunnen ophouden. Daarnaast hebben we met een binnenstadziekenhuis zoals het MC Haaglanden te maken met een grote groep bezoekers en patiënten met een niet-westerse achtergrond en merken we dat de mate van ervaring van hygiëne sterk verschilt. Met andere woorden: wat de één vies vindt, vindt de ander acceptabel.” Niettemin besluit Den Braber: “De resultaten uit het onderzoek tonen het belang van een goede hygiëne aan en wij hopen dat de gezondheidssector volgens jaar beter scoort.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels