nieuws

5 spelregels voor het wijkrestaurant

Geen categorie

Steeds meer verpleeg- en verzorgingshuizen openen de deuren van hun restaurant voor ouderen in de wijk. Maar vanaf 1 januari 2014 beschouwt iedere gemeente een restaurant in een zorginstelling als paracommercieel. Wat zijn dan de spelregels?

5 spelregels voor het wijkrestaurant

In een wijkrestaurant kunnen ouderen niet alleen terecht als ze in de instelling wonen, maar ook als ze nog zelfstandig wonen. Het is fijn om dichtbij een vertrouwd adres te hebben, dat helpt om langer zelfstandig te kunnen wonen. En als zelfstandig wonen niet meer gaat, is de overstap naar de inmiddels bekende instelling niet zo groot meer. Ondanks, of wellicht dankzij, de bezuinigingen in de ouderenzorg maken steeds meer zorginstellingen van hun restaurant een eetgelegenheid waar ook ouderen uit de buurt – maar ook andere doelgroepen – een hapje kunnen eten. Kan dat zomaar?

De belangrijkste spelregels

1. Alcoholvrij
Er is een ‘vergunning alcoholvrij bedrijf’ nodig als een wijkrestaurant bedrijfsmatig alcoholvrije dranken schenkt.

2. Alcohol
Als wijkrestaurants wel bedrijfsmatig alcoholische dranken willen aanbieden, is daar een drank- en horecavergunning voor nodig. Voor de afgifte van zo’n vergunning moet het restaurant volgens de Drank- en Horecawet voldoen aan zogenaamde inrichtingseisen en moeten twee leidinggevende medewerkers beschikken over een diploma Sociale Hygiëne.

3. Beperkingen
Paracommerciële bedrijven mogen alleen op bepaalde momenten alcoholische dranken schenken.

4. Geen groepen
Het organiseren van bijeenkomsten en partijen is niet toegestaan.

5. Geen promotie
Een wijkrestaurant mag ook geen reclame maken.

Wat zijn de ingrediënten van een winstgevend wijkrestaurant? Lees het succesverhaal van woonzorgcentrum de Annenborch in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg, die 13 december verschijnt. 

Meer weten over de regels? Lees ‘De spelregels van het wijkrestaurant’ in de nieuwe editie van ZorgInstellingen, die op 10 december verschijnt. 

Op de foto: Gasterij de Hoef, woonzorgcentrum de Annenborch in Rosmalen

Bron: Zorginstellingen.nl

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels