nieuws

5 weetjes over koffie en thee

Geen categorie

De Nederlander drinkt gemiddeld zo’n 150 liter koffie en 90 liter thee per jaar. Dat zijn ruim drie kopjes koffie en twee kopjes thee per hoofd van de bevolking per dag. Koffie en thee staan (samen met water) zelfs in de top drie van de meest gedronken dranken in ons land. Vijf weetjes over onze favoriete dranken.

5 weetjes over koffie en thee

1. Koffie en thee zijn niet vochtafdrijvend

Volgens nieuwe inzichten blijkt koffie, net als thee, volledig te passen in een verantwoord en gevarieerd voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Zo leveren beide dranken een belangrijke bijdrage aan de vochtbalans. Dat koffie en thee vochtafdrijvend zouden werken, is een hardnekkig misverstand dat door wetenschappelijk onderzoek wordt weerlegd. Bovendien leveren zowel koffie als thee, mits gedronken zonder suiker en/of melk, geen calorieën.

2. 50 dollar per kopje koffie

Wil je een exclusieve koffie proeven van de bijzondere koffieboon Black Ivory uit Noord-Thailand? Dan moet je diep in de buidel tasten: voor één kilo betaal je bijna 1100 dollar, omgerekend zo’n 50 dollar per kopje. Waarom zo duur? Welnu, de bijzondere koffieboon wordt gemaakt van.. de uitwerpselen van olifanten! Zij eten koffiebessen, poepen de pitten uit en dan is het een kwestie van (met de hand!) drollen verzamelen en de pitten eruit halen. En dan goed wassen natuurlijk. Daarna kan het brandingsproces beginnen.

3. Zo bewaar je thee

Thee kan slecht tegen licht en vocht. Bewaar thee daarom altijd op een droge, koele plaats in een goed sluitend blik. Thee blijft dan ongeveer een jaar houdbaar. Verder heeft thee de eigenschap om makkelijk geuren en smaken uit de omgeving aan te nemen. Bewaar daarom iedere thee apart, om geuroverdracht te voorkomen.

4. Een appeltje in je koffie

Altijd al eens zelf een mooi figuur – latte art – in het melkschuim van je cappuccino willen maken net als een echte barista? Het vereist flink wat oefening én aandacht. Maar dan heb je ook iets: van appeltje tot hart en rosetta. Een appeltje is het makkelijkst en maak je zo: schenk de melk bij de rand door de crèmelaag van hoog naar laag, blijf in het midden van de appel schenken tot de figuur af is.

5. De smaak van koffiebonen

Koffiebonen hebben, net als wijn of bier, ‘karakter’. Hoe komen ze aan die specifieke smaak? Dat komt door het brandingsproces: daar ontstaan het aroma, smaak, geur en kleur. Tijdens dit proces loopt de temperatuur langzaam op naar 200 graden. Afhankelijk van de brandingsgraad ontstaan er verschillende smaken. Bij een lichtere koffiebranding krijg je een meer zoetige, lichte smaak en bij zwaardere branding krijg je meer bittere smaken. Hoe langer de bonen worden gebrand, hoe donkerder de bonen en hoe sterker de smaak.

Meer weten over koffie en thee? Lees dan de special bij de nieuwe editie van ZorgInstellingen. Het nummer is hier te lezen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels