nieuws

Kankerpatiënten hebben meer steun nodig

Geen categorie

Acht van de tien Nederlandse kankerpatiënten hebben meer steun nodig van naasten, artsen en andere zorgverleners. Dat blijkt uit een panelonderzoek van het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Kankerpatiënten krijgen veelal steun van familie of naasten. Iets meer dan de helft bespreekt problemen met een arts of een andere zorgverlener. Een derde van […]

Kankerpatiënten hebben meer steun nodig

Acht van de tien Nederlandse kankerpatiënten hebben meer steun nodig van naasten, artsen en andere zorgverleners. Dat blijkt uit een panelonderzoek van het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Kankerpatiënten krijgen veelal steun van familie of naasten. Iets meer dan de helft bespreekt problemen met een arts of een andere zorgverlener. Een derde van de ondervraagden zoekt ondersteuning bij andere mensen met kanker of iemand van een patiëntenorganisatie. Een vijfde zegt contact te hebben gezocht met een psychosociale hulpverlener, zoals een psycholoog of geestelijk verzorger, zo blijkt uit het panelonderzoek ‘Zorg- en leefsituatie van mensen met kanker’ van het Nivel .

Steun

Deze ondersteuning is niet altijd voldoende. Drie van de tien kankerpatiënten zouden hun problemen graag meer met naasten bespreken. Een even groot deel zou de problemen vaker willen voorleggen aan een (para)medicus of verpleegkundige. Een vijfde is teleurgesteld in de steun die ze van de psychosociaal hulpverlener ontvangen. Vooral voor sociale problemen missen kankerpatiënten ondersteuning.

Problemen

Veel kankerpatiënten hebben lichamelijke en psychosociale problemen zoals pijn, vermoeidheid en emotionele problemen. Ze vinden hun fysiek functioneren minder, zijn minder vitaal en hebben meer pijn. Bovendien hebben ze moeite om dingen te onthouden en hebben ze minder grip op hun emoties.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Panel Leven met Kanker, dat bestaat uit ongeveer 670 mensen met kanker van 18 jaar en ouder.

Bron: Nivel

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels