nieuws

Meer aandacht voor thuiswonende zorgbehoevenden

Geen categorie

Mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen in de toekomst meer tijd en aandacht krijgen van hun verzorgenden. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) ligt, hoeven de thuiszorgmedewerkers hun werk straks niet per minuut in te delen en te registreren. Van Rijn wil dat er een nieuw soort wijkverpleegkundige komt die bepaalt welke zorg […]

Meer aandacht voor thuiswonende zorgbehoevenden

Mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen in de toekomst meer tijd en aandacht krijgen van hun verzorgenden. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) ligt, hoeven de thuiszorgmedewerkers hun werk straks niet per minuut in te delen en te registreren.

Van Rijn wil dat er een nieuw soort wijkverpleegkundige komt die bepaalt welke zorg de hulpbehoevende nodig heeft. Nu is de zorgindicatie leidend de thuiszorg vult die hulp tot op de komma in. Dat levert een papieren rompslomp op waar de thuiszorgers veel tijd aan kwijt zijn.

De thuiszorgmedewerkers worden voortaan niet meer betaald voor het aantal bezoeken dat op een dag is afgelegd maar voor hun inzetbaarheid op die dag, zo is het idee. Zo kan de hulp beter worden afgestemd op de werkelijke behoefte.

Lees ook ‘Cursus thuiszorg voor partners en familieleden’.

Van Rijn werkt aan een modernisering van de verpleging en verzorging, die begin 2015 ingevoerd moet zijn. De Tweede Kamer moet er nog mee instemmen. De wijzigingen moeten ook veel geld besparen. In 2017 moet de langdurige zorg net zo duur zijn als die nu is: ruim 27 miljard euro per jaar, aldus de woordvoerder van de staatssecretaris.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels