nieuws

Senioren fan van YouTube

Geen categorie

Met YouTube gaat er een nieuwe wereld open voor veel senioren. Zij gebruiken de één na grootste zoekmachine ter wereld vaak om handiger te worden. How-to-filmpjes zijn, direct na muziekvideo’s en bloopers, namelijk het meest populaire genre, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. Online video’s zijn geliefd. Gemiddeld wordt er in Nederland 21 uur per […]

Senioren fan van YouTube

Met YouTube gaat er een nieuwe wereld open voor veel senioren. Zij gebruiken de één na grootste zoekmachine ter wereld vaak om handiger te worden. How-to-filmpjes zijn, direct na muziekvideo’s en bloopers, namelijk het meest populaire genre, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

Online video’s zijn geliefd. Gemiddeld wordt er in Nederland 21 uur per maand naar filmpjes op internet gekeken. 55-plussers doen dat iets minder: zo’n 14 uur per maand. Senioren zijn echter wel actieve gebruikers. Van alle senioren die YouTube gebruiken, zoekt 89 procent zelf wel eens iets op. Een op tien kijkt alleen als zij door een bekende op een filmpje worden geattendeerd.

Begrijpelijker

Instructiefilmpjes blijken heel populair. Twee derde heeft weleens op YouTube opgezocht hoe iets werkt in huis, tuin of keuken. Ook computers en software zijn favoriete onderwerpen. Driekwart van de ondervraagden vindt how-to-video’s dan ook een handig middel om iets nieuws te leren. Een reden hiervoor is dat men beelden veel begrijpelijker vindt dan teksten; ruim 60 procent is het (helemaal) eens met deze stelling. Mannen besteden meer tijd aan het online video kijken dan vrouwen.

Behalve voor de handige instructiefilmpjes (43 procent) wordt YouTube door senioren vooral ook gebruikt voor ontspanning en vermaak. Muziekvideo’s (63 procent) en bloopers (44 procent) scoren het hoogst.

Lees ook Nederlandse ouderen het vaakst online.

YouTube

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 600 onder websitebezoekers en leden van SeniorWeb. De missie van Seniorenweb is om ouderen ‘het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken’. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt de service uniek, zegt SeniorWeb. Inmiddels telt Senoirenweb ruim 145.000 leden, runt het 400 Leercentra in het hele land en zijn 600.000 senioren opgeleid. Bekijk hier de YouTube-pagina van Seniorweb.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels