nieuws

Smaaksturing voor het eerst in Nederlands ziekenhuis

Geen categorie

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is naar eigen zeggen het eerste en enige ziekenhuis in Nederland waar koks maaltijden op basis van smaaksturing bereiden. Patiënten die smaakverlies ervaren, kunnen zo weer genieten van een maaltijd. “Wij kunnen onze patiënten iets extra’s bieden”, vertellen Eric-Jan Wissink, hoofd Keuken en eerste kok Michael van ’t Hoff op […]

Smaaksturing voor het eerst in Nederlands ziekenhuis

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is naar eigen zeggen het eerste en enige ziekenhuis in Nederland waar koks maaltijden op basis van smaaksturing bereiden. Patiënten die smaakverlies ervaren, kunnen zo weer genieten van een maaltijd.

“Wij kunnen onze patiënten iets extra’s bieden”, vertellen Eric-Jan Wissink, hoofd Keuken en eerste kok Michael van ’t Hoff op de website van het Ikazia Ziekenhuis. “Als zij genieten van hun maaltijd, eten ze beter en daar knappen ze van op.” De twee volgden de cursus ‘smaak’, onderdeel van de opleiding Chef Gastro-engineering van de Hogeschool-Universiteit HUB-KAHO.

Smaaksturing

Door medicijngebruik of chemokuur ervaren sommige patiënten tijdelijk smaakverlies. Met smaaksturing, zo ondervindt het Ikazia, kunnen patiënten weer plezier beleven aan een maaltijd. Smaaksturing is een techniek waarbij koks gerechten bereiden die de smaak van patiënten gestimuleerd worden.

De koks van het Ikazia bezoeken de patiënten aan het bed. Omdat de beleving van zout, zuur, bitter en zoet bij ieder persoon verschilt, moet door middel van een smaaktest aan bed duidelijk worden wat de patiënt lekker vindt. De koks gebruiken deze informatie vervolgens om het gerecht in smaak te versterken. Een maaltijd op maat, zo noemt het Ikazia het concept. “We reageren direct als de smaak weer terugkomt en bouwen dan langzaam aan af naar de ‘normale’ maaltijd.” zegt Michael van ‘t Hoff.
Lees ook Ikazia wint het beste Menu van de Zorg 2013.

Genieten

Onlangs hebben we voor een patiënt kabeljauw met extra citroen en witte wijn bereid”, vertelt Eric-Jan Wissink op de site van het ziekenhuis. “Daardoor lukt het om deze mevrouw die al zes maanden geen meer smaak had, weer te laten genieten van haar eten. Voor ons is dat een heel zure vis, maar in haar geval zorgde het zuur ervoor dat ze weer die vissmaak van vroeger beleefde.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels