nieuws

Succes met verse streekproducten: kan dat in de zorg?

Geen categorie

Verse streekproducten gebruiken en tegelijkertijd kosten besparen. Dat is mogelijk, zegt Jelle Ferwerda van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek. In de nieuwe Gastvrije Zorg laat hij zien hoe hij te werk gaat.

Succes met verse streekproducten: kan dat in de zorg?

Jelle Ferwerda, sinds acht jaar hoofd voeding en gastenservice bij de Sint Maartenskliniek, koopt zo veel mogelijk verse producten uit de streek, rechtstreeks bij de bron. “Als je het gerecht mooi presenteert en vertelt dat de producten uit de streek komen, zullen gasten anders eten.”

Welbehagen

Als alles klopt, levert deze aanpak volgens Ferwerda meer op dan het kost. “Een goedkope kipfilet die tijdens het bakken leegloopt en in de prullenbak verdwijnt omdat de gast het niet eet, is een dure kipfilet. Lekker eten in een goede sfeer zal ook bijdragen aan het welbehagen van gasten, een kortere ligduur en minder medicijngebruik. Daar zou een keer onderzoek naar gedaan moeten worden.”

Streekproducten

Feit is wel dat het gebruik van verse streekproducten er mede voor heeft gezorgd dat de voedselverspilling van ongeveer 25 procent is teruggebracht naar 1 tot 3 procent. “En het geld dat we overhouden, investeren we in de kwaliteit van de maaltijd. Dan is het cirkeltje rond”, aldus Ferwerda.

Bekijk ook de videoboodschap van Jelle Ferwerda over gastvrijheid in de zorg.

streekproducten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over de Sint Maartenskliniek en hoe je streekproducten in een zorginstelling kunt introduceren? Lees de laatste Gastvrije Zorg van 2013, die 13 december verschijnt.

Nog niet bekend met ons blad? Kijk hier voor de meest recente uitgaves.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels