nieuws

‘Brede zorgcentra kunnen wijkfunctie vervullen’

Geen categorie

Brede woonzorgcentra kunnen een centrale functie vervullen in de wijk. Als verenigingen een tegenprestatie leveren voor het gebruik van voorzieningen in een zorginstelling, kunnen de bezuinigingen op dagbesteding voor ouderen daarmee deels worden opgevangen.

‘Brede zorgcentra kunnen wijkfunctie vervullen’

Het idee komt van Ouderenombudsman Jan Romme. “We gaan van een verzorgingsstaat naar een participatiestaat. Daarin past het idee dat mensen veel meer met elkaar en voor elkaar doen”, zegt Romme. “In sommige zorgcentra kun je à la carte eten. Heerlijk. Ik ken er zelfs één waar een bruine kroeg in is gevestigd. Daar komen mensen uit de buurt gewoon hun pilsje halen.”

Het Nationaal Ouderenfonds (waarvan de Ouderenombudsman deel uitmaakt) heeft onder vijftig woonzorginstellingen onderzoek gedaan naar onder meer de toekomst van deze centra. Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat zorginstellingen veel uitdagingen zien, onder andere in het aantrekken van nieuw publiek uit de directe omgeving.

Volgens Romme zijn veel ouderen en vooral 75-plussers de weg kwijt. “Ze weten niet meer waar ze staan. Ze moeten steeds meer zelf regelen en dat in het digitale tijdperk. ondertussen verandert er ook meer door allerlei kabinetsmaatregelen. Er wordt geregeerd naar de waan van de dag. Het ene moment moeten ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar als er dan fors wordt bezuinigd op de dagbesteding voor ouderen en de thuiszorg, wordt dat wel heel moeilijk.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels