nieuws

Ouderen Canisius-Wilhelmina knappen sneller op

Geen categorie

Oudere patiënten op de Verpleegafdeling longziekten in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen worden steeds vaker naar huis gestuurd in plaats van naar een verpleeghuis. Het is het resultaat van de pilot ‘Stap dichter naar huis’.

Ouderen Canisius-Wilhelmina knappen sneller op

Verpleegkundigen stimuleren ouderen om sneller uit bed te gaan en hun gewone kleren aan te trekken. “Dat vraagt om een andere mentaliteit van patiënt en zorgverleners”, zegt Suzanne Peters, senior-verpleegkundige. “En van de familie die er vaak een handje van heeft om de patiënt lekker te vertroetelen. Om de mobiliteit te bevorderen hebben we onze teamkamer afgestaan voor een patiëntenverblijf. Daar kunnen patiënten koffie drinken, eten of bewegingsoefeningen doen.”

Volgens Peters reageren patiënten bijna allemaal positief. “Ze begrijpen het goed en zijn gemotiveerd om actief aan hun herstel te werken. En ze stimuleren elkaar. Zo ging afgelopen week een aantal mannen samen voetbal kijken in het patiëntenverblijf.”

In het vorige kwartaal waren 152 ouderen opgenomen op de afdeling. Peters: “In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder gingen deze mensen na opname vaker naar huis in plaats van naar een verpleeghuis. Ook werd de opnameduur verkort met één dag – van acht naar zeven dagen – en zijn de heropnames afgenomen. De ouderen knapten duidelijk sneller op.”

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels