nieuws

Nederlander maakt pijnlijke keus zorg niet zelf

Geen categorie

De Nederlandse consument kan zelf, als het gaat om bezuinigingen in de gezondheidszorg, moeilijk een pijnlijke keuze maken. Als het alleen aan de burger zou liggen dan wil men (56 procent) ongezond gedrag straffen, zoals roken, te veel drinken en eten.

Nederlander maakt pijnlijke keus zorg niet zelf

Dit is de vorm van bezuinigen met het meeste draagvlak, die voor velen niet pijnlijk is omdat de meeste Nederlanders ervan uitgaan dat hun eigen gedrag redelijk gezond is. Ze zijn niet erg geporteerd van pijnlijke bezuinigingen zoals vermindering van het aantal voorzieningen in het basispakket. Dit is een interessant omdat minister Edith Schippers van VWS eerder meldde (tv-programma Buitenhof van 10 februari) dat patiënten en dokters mogen meepraten over de bezuinigingen in het basispakket.

Eigen bijdrage

Ook andere pijnlijke maatregelen als betalen voor de huisarts, het invoeren van hogere eigen bijdragen of betalen voor een verblijf in het ziekenhuis wijst de patiënt meestal af. Mensen met een hoger inkomen (meer dan twee keer modaal) voelen echter aanzienlijk meer voor pijnlijke maatregelen (zoals het beperken van het basispakket of extra betalen voor de huisarts) dan mensen met lagere inkomens. De resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens het 13de Clingendael European Health Forum in Den Haag (zie ook www.amchampc.org).

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels