nieuws

‘In een ziekenhuis ontstaan heel makkelijk belemmeringen’

Geen categorie

In een ziekenhuis ontstaan heel makkelijk belemmeringen voor medewerkers en patiënten. Dat zegt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland, in gesprek met Gastvrije Zorg.

‘In een ziekenhuis ontstaan heel makkelijk belemmeringen’

Jos de Blok geeft zijn visie in de derde editie van de rubriek ‘Als ik baas was van een ziekenhuis’, waarin mensen die indirect of helemaal niet in de zorg werken hun visie geven op hun ideale zorgomgeving. De Blok ziet vooral de hiërarchie als de boosdoener. “Als je verpleegkundigen vraagt hoe ze zorg willen verlenen, dan zeggen ze dat ze mensen zo snel en goed mogelijk willen helpen”, weet De Blok. “Als je dan vraagt hoe het komt dat dat niet gebeurt, wijzen ze meestal naar het systeem, de structuur of de regels van het ziekenhuis. Het hiërarchische systeem heeft een uitwerking op de dagelijkse routines en het gedrag van medewerkers. Artsen en verpleegkundigen kunnen beter zelf de meest optimale manier bedenken om de patiënten te bedienen, dat werkt veel beter.”

Lees voor het hele interview met Jos de Blok de nieuwe uitgave van Gastvrije Zorg, die op 30 april verschijnt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels