nieuws

Sociale robot houdt oudere mensen zelfstandig en actief

Geen categorie

Een team van Europese universiteiten, onderzoeksinstellingen, commerciële bedrijven en zorgorganisaties hebben de afgelopen drie jaar gewerkt aan een nieuw soort mantelzorger: een robotmaatje voor ouderen. De robot moet helpen mensen langer zelfstandig te houden.

Sociale robot houdt oudere mensen zelfstandig en actief

Met sensoren in huis houdt deze sociale robot een oogje in het zeil, herinnert mensen eraan te eten, drinken en hun medicijnen in te nemen, biedt hen structuur gedurende de dag en helpt hen actief te blijven door middel van het geven van suggesties tot allerlei activiteiten. Het hoofddoel van Mobiserv is niet alleen mensen zelfstandig houden en hun kwaliteit van leven verhogen, maar ook het ondersteunen van de mantelzorger, vaak de partner, in het bieden van zorg en het verlichten van deze vaak zware taak.

Om uit te vinden hoe mensen dit maatje in huis ervaren, zullen onderzoekers van de University of the West of England in Bristol (EN), Stichting Smart Homes in Eindhoven en zorgorganisatie Ananz in Geldrop de komende maanden uitgebreide gebruikersstudies verrichten.

Op Youtube is een filmpje te zien over de robot.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels