nieuws

Eerste borstkankerziekenhuis officieel geopend

Geen categorie

Het eerste ziekenhuis in Nederland dat uitsluitend borstkanker behandelt, is vandaag geopend: het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. Drie patiënten onthulden als openingshandeling een kunstwerk.

Eerste borstkankerziekenhuis officieel geopend

Door op één aandoening te richten, wordt er volgens het nieuwe ziekenhuis betere zorg verleend. De inrichting en de zorgprocessen van het ziekenhuis zijn onder meer gebaseerd op veel interviews met borstkankerpatiënten en hun partners. Een patiëntvriendelijke en gastvrije omgeving en extreem korte wachttijden zijn resultaten daarvan.

Patiënten kunnen binnen een uur terecht in het ziekenhuis. Hun diagnose wordt direct besproken door het multidisciplinair behandelteam, volledig gespecialiseerd in borstkanker. De patiënt krijgt altijd dezelfde arts en mammacare-verpleegkundige. De ruimtes in het gebouw zijn bewust ontworpen door een binnenhuisarchitect zonder ervaring in de zorg. De vijf spreekkamers zijn licht en kleurrijk. Zij hebben, in plaats van nummers, namen van dappere vrouwen wiens afbeeldingen de wanden sieren: onder meer Marie Curie, Frida Kahlo en Jane Goodall. Wie in de ene kamer slecht nieuws krijgt, wordt de volgende keren in andere ruimtes ontvangen. Bestraling krijgen patiënten op een locatie in hun eigen buurt, onder begeleiding van de radiotherapeut van het Alexander Monro Ziekenhuis.

Sinds de start half april zijn er honderd patiënten geweest. Het ziekenhuis verwacht tweeduizend nieuwe borstkankerpatiënten per jaar te zien. Klik hier voor de video over het ziekenhuis.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels