nieuws

Spaarne Ziekenhuis voert no-showbeleid in

Geen categorie

Patiënten die zonder afmelding hun afspraak niet nakomen, ontvangen vanaf 1 mei 2013 een factuur van 45 euro van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Dit is onderdeel van het nieuwe no-showbeleid van het ziekenhuis.

Het komt regelmatig voor dat patiënten zonder bericht wegblijven voor een afspraak op de polikliniek. In 2011 waren dat voor het Spaarne Ziekenhuis zo’n 18.000 afspraken. En dat kost niet alleen geld, maar ook tijd die niet meer benut kan worden voor andere patiënten.

Het ziekenhuis hield daarom vorig jaar een proef met het no-showbeleid op een aantal afdelingen. Het aantal no shows daalde met 30 tot 40 procent bij de poliklinieken. Bij de paramedische diensten was de daling zelfs spectaculair: van 11,1 naar 1 procent.

Patiënten van wie het mobiele telefoonnummer bekend is, ontvangen als geheugensteuntje 48 uur van tevoren een sms van het ziekenhuis. De afspraak kan tot 24 uur van tevoren worden afgezegd. De reacties van patiënten op het no-showbeleid waren positief. De herinnerings-sms werd erg gewaardeerd en er was begrip voor het beleid om een factuur te sturen. Ook voor het Spaarne Ziekenhuis levert dit beleid voordeel op: het kan op deze manier voorkomen dat patiënten onnodig lang op de wachtlijst staan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels