nieuws

Steeds minder plofkip in Nederlandse ziekenhuizen

Geen categorie

Plofkip verdwijnt steeds vaker van de menu’s in Nederlandse ziekenhuizen. Inmiddels zijn al drie grote regionale ziekenhuizen overgestapt op andere kippen, zes gaan nog omschakelen naar kip met één of twee Beter Leven-sterren. Dat heeft Wakker Dier laten weten.

Steeds minder plofkip in Nederlandse ziekenhuizen

Plofkippen krijgen veel antibiotica toegediend. Door deze dieren te eten, krijgen mensen het ook binnen en zo ontstaan er steeds meer resistente bacteriën. Dat kan een bedreiging opleveren voor de volksgezondheid. Een plofkip is een kip die voor het vlees in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk moet groeien. Zo’n kip wordt in 6 weken tijd 2,2 kilo, een ‘normale’ kip doet daar ruim 14 weken over. Door deze snelle groei krijgen de dieren allemaal lichamelijke ongemakken. Een grote hoeveelheid antibiotica moet dat onderdrukken. Een kip met één Beter Leven-ster krijgt 80 procent minder antibiotica dan een plofkip.

Het HagaZiekenhuis in Den Haag, Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Medisch Spectrum Twente zijn al overgestapt op de Beter Leven-kip met één ster; diverse ziekenhuizen in Amsterdam, Apeldoorn en Nijmegen volgen. Het Westfriesgasthuis in Hoorn gaat zelfs voor de tweesterrenkip.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels