nieuws

Onderzoek maaltijdoplossing voor mensen met beperking

Geen categorie

Consumentenonderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research gaat samen met Siza, ATAG en Distrivers onderzoeken hoe met technologische oplossingen de zelfstandigheid van mensen met een beperking en het plezier in eten verhoogd kan worden.

Onderzoek maaltijdoplossing voor mensen met beperking

Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen worden belemmerd in het maken van keuzes in wat en wanneer ze eten. Ook kan het lastig zijn om de juiste ingrediënten te kopen, een warme maaltijd te bereiden en vervolgens af te ruimen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de beleving van de maaltijd.

De innovatieve technologie die binnen het onderzoek ontwikkeld gaat worden, moet het proces van het kiezen, aanschaffen, bereiden en eten van de maaltijd vereenvoudigen. Hierbij wordt ook gekeken naar de juiste maaltijdkeuze die past bij een gezond leven. Daarnaast moet de oplossing voor de warme maaltijdbereiding ervoor zorgen dat mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen.

Food & Biobased Research gaat onderzoeken wat de huidige mate van zelfstandigheid is op het gebied van maaltijdsamenstelling, maaltijdbereiding en beleving. Hiervoor gaan de consumentenonderzoekers in gesprek met cliënten met verschillende beperkingen en begeleiders van Siza. Samen met Distrivers en ATAG worden oplossingen ontwikkeld die de mensen kunnen helpen bij het zelfstandig gezond en lekker eten, bijvoorbeeld aangepaste kookapparatuur (ATAG) en hulpmiddelen voor het kiezen, bestellen en kopen van gezonde voeding (Distrivers). Het onderzoek neemt in totaal drie jaar in beslag.

Bron: persbericht Distrivers

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels