nieuws

AMC: zorginstellingen Amsterdam slecht voorbereid op hittegolf

Geen categorie

Slechts de helft van de instellingen voor langdurige zorg in Amsterdam hebben voldoende maatregelen genomen tegen een eventuele hittegolf. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC.

AMC: zorginstellingen Amsterdam slecht voorbereid op hittegolf

De aanbeveling uit het Nationaal Hitteplan van het RIVM om een airconditioning te installeren, is door de helft van de Amsterdamse instellingen opgevolgd. Net als airconditioning zijn ook plafondventilatoren schaars. Wel hebben bijna alle instellingen zonwering en hanteert twee derde een hitteprotocol. Verder moet vaker de hulp van een arts ingeroepen worden bij medicatiegebruik tijdens een hittegolf.

Het onderzoek is uitgevoerd door Anton Kunst en Rieneke Britstra van de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC. Volgens Anton Kunst belooft de stand van zaken in de hoofdstad weinig goeds voor de rest van het land. “De situatie in Amsterdam geeft te denken. Er is geen reden om aan te nemen dat men in de rest van Nederland beter is voorbereid. Als hittegolven deze zomer weer toeslaan, moeten we knelpunten opsporen en oplossen.”

Hittegolven zullen in de toekomst vaker voorkomen en het aantal kwetsbare ouderen zal ook toenemen. Het Nationaal Hitteplan van het RIVM uit 2007 bevat zo’n veertig maatregelen die zorginstellingen kunnen nemen om gezondheidsproblemen bij ouderen tijdens een hittegolf (vijf of meer dagen boven 27 graden) te beperken. Kunst ziet dat de instellingen sinds 2007 stappen hebben gemaakt, ‘maar het kan nog beter’.

Bron: AMC

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels