nieuws

Cliënten in Brabants zorgcentrum eten met hun vingers

Geen categorie

Dementerende bewoners van woonzorgcentrum Kanidas in het Brabantse Best kunnen sinds kort hun maaltijd ook met hun handen eten. Het gaat om Fingerfood, een nieuw concept samengesteld in samenwerking met maaltijdleverancier Meander.

Cliënten in Brabants zorgcentrum eten met hun vingers

Woonzorgcentrum Kanidas van Zorgroep Archipel startte vorige maand een pilot met Fingerfood voor 3 van de 86 bewoners. Bloemkool- of broccoliroosjes, worteltjes, hartige taart, stukjes kip, knakworst of krieltjes; allemaal geschikt om met de vingers te eten. Als het reguliere menu niet genoeg keuze biedt, is er een aparte assortimentenlijst met geschikte producten.

“Het gaat om cliënten die niet meer zelfstandig kunnen eten”, vertelt Ron van Wees, manager Zorg bij Kanidas. “Ze herkennen het bestek niet meer, weten niet wat ze ermee moeten doen, maar willen geen hulp.” De familie moet wel toestemming geven voor het eten zonder bestek en er is gesproken met andere families en de cliëntenraad. Van Wees: “Het past niet in onze cultuur. Het is soms een geklieder, maar het gaat best goed. De cliënten aten meer en kwamen aan in gewicht.”

Inmiddels hebben ook andere locaties belangstelling getoond. Johan Melein, algemeen directeur van Meander, ziet wel toekomst in Fingerfood. “Het concept is nog niet heel groot, maar er zit groei in. We krijgen al aardig wat telefoontjes, ook van instellingen buiten Archipel. Voor de GGZ zou het ook een interessant concept kunnen zijn.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels