nieuws

Actie na klachten over ontruimen kamers overleden bewoners

Geen categorie

Zorginstanties komen in actie na klachten van nabestaanden dat zij van verpleeg- of verzorgingshuizen vaak te weinig tijd krijgen om na het overlijden de kamer van hun dierbare leeg te halen. De aanleiding voor deze actie is een onderzoek van de Consumentenbond.

Actie na klachten over ontruimen kamers overleden bewoners

Volgens de regels moet de kamer na 7 dagen leeg zijn, maar dit wordt lang niet altijd nageleefd. In de praktijk krijgen nabestaanden soms slechts 1 of 2 dagen de tijd om in te pakken.

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) gaat er nu extra op toezien dat de zorgkantoren duidelijk in hun voorwaarden bij de zorginkoop zetten dat zorgaanbieders zich aan de brancheafspraken moeten houden over het leegmaken van de kamer na overlijden. Dat gaat gebeuren tijdens de jaarlijkse controles van de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

De NZa, die gaat over de financiële spelregels in de zorg, liet vrijdag weten dat de bekostiging goed is geregeld. Zorgaanbieders kunnen tot maximaal 13 dagen vergoed krijgen na het overlijden van een bewoner voor het leegmaken en het opnieuw inrichten van de kamer.

Actiz, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, gaat verpleeg- en verzorgingshuizen die zich niet aan de regels houden, erop aanspreken. “Leden hebben zich aan bepaalde regels gecommitteerd. Daar moeten ze zich aan houden. Ook de nazorg moet op een goede manier gebeuren”, stelt een woordvoerster.

Als leden zich niet aan de algemene voorwaarden houden, waaronder de regels rond het opruimen na overlijden vallen, kunnen ze een formele waarschuwing krijgen. Wordt er daarop geen actie ondernomen, dan kan een lid geroyeerd worden door de brancheorganisatie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels