nieuws

Online informatievoorziening speelt belangrijke rol bij beeldvorming ziekenhuis

Geen categorie

Een goede online informatievoorziening over de kwaliteit van ziekenhuizen kan een belangrijke rol spelen bij de beeldvorming van kwaliteit. Dat blijkt uit het eerste imago-onderzoek ‘Zorg Consumenten 2013′ van de NVZ. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1031 patiënten en consumenten.

Online informatievoorziening speelt belangrijke rol bij beeldvorming ziekenhuis

De ondervraagden hechten veel waarde aan de beschikbaarheid van deze online kwaliteitsinformatie. Van hen geeft 54 procent aan dat ze hier gebruik van zullen maken om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken (25 procent geeft aan dit al te doen). Zodra patiënten en consumenten de informatie beter kunnen vinden, zullen ook meer mensen gebruik maken van die informatie.

Het gemiddelde cijfer dat Nederlandse ziekenhuizen krijgen van consument en patiënt is een 7,4. Persoonlijke ervaringen of die van naasten zijn belangrijk in de perceptie van ziekenhuiszorg. De meeste ondervraagden (92%) vinden de eigen ervaringen met het ziekenhuis het belangrijkst. Bijna de helft (48%) vindt de eigen ervaringen zelfs zeer belangrijk. Hierbij letten ze vooral op waarden als tijd, aandacht, respect, begrip en vriendelijkheid.

Hoewel negatieve berichten in de landelijke media niet onopgemerkt blijven door 57% van de ondervraagden, beïnvloedt dit niet direct de keuze voor een ziekenhuis. Consumenten en patiënten zijn door berichtgeving in de media wel kritischer gaan kijken naar de zorg. Toch blijft de overgrote meerderheid van de ondervraagden het eigen ziekenhuis trouw.

Klik hier om alle resultaten van het imago-onderzoek van de NVZ te zien.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels