nieuws

4 belangrijke omgevingsfactoren voor dementerenden

Geen categorie

Mensen met dementie zijn gebaat bij een goed ontworpen en ingerichte omgeving. Het kan de symptomen van hun ziekte verminderen en hun onafhankelijkheid en welzijn vergroten. Omgevingspsycholoog Fiona de Vos beschrijft een aantal belangrijke omgevingsfactoren.

4 belangrijke omgevingsfactoren voor dementerenden

1: Structuur van de ruimtes
Als de indeling van de wooneenheid lijkt op de inrichting van een huis, voelen de bewoners zich door deze herkenbaarheid veiliger en meer op hun gemak. Voorkom dus lange gangen met veel deuren. Zorg dat publieke ruimtes als de hal en de keuken vooraan liggen en privévertrekken als de slaapkamers achteraan. Voor veel bewoners geldt: als je het niet kan zien, dan is het er niet. Het in het zicht zijn van huiskamer en keuken vanaf de entrée verhoogt de oriëntatie en het thuisgevoel.

2: Terugtrekplekken
De slaapkamer is de enige plek die helemaal van de bewoner zelf is. Stimuleer en faciliteer bewoners en familie zo veel mogelijk bij het personaliseren van de slaapkamer door ze de mogelijkheid te geven hun eigen inrichting mee te nemen. Zorg voor een vriendelijke, huiselijke en maximaal herkenbare deur, door deuren profielen te geven en bijvoorbeeld een memorybox te plaatsen.

3: Ondersteunen van autonomie
Ouderen gaan slechter zien, dus het goed afstemmen van kleuren en contrasten is cruciaal. Zorg voor voldoende contrast tussen vloer, wand en sanitair in een badkamer. Dat kan bijvoorbeeld door een strooitegel voor de douche te gebruiken, de wand achter het toilet met een kleur te betegelen en te zorgen voor goed contrast tussen steunen en wand.

4: Controle over uitgangen
Een veelvoorkomende en onnodige prikkel komt door de verwarrende boodschappen van deuren die vaak op een groep of huis aanwezig zijn. Een deur met glas naar de uitgang nodigt uit tot gebruik, ook al is dat meestal niet de bedoeling. Gebruik alleen glas als bewoners ook daadwerkelijk vrij zijn om zelfstandig die deur te gebruiken en deze niet op slot zit. Camoufleer deuren naar ruimten die niet bedoeld zijn voor bewoners door ze een zelfde behang of kleur als de muur te geven en sloten en grepen weg te werken.

Fiona de Vos is oprichtster van Studio dVO, advies- en onderzoeksbureau in de omgevingspsychologie.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels