nieuws

Hoeveel Nederlandse ziekenhuizen zijn seniorvriendelijk?

Geen categorie

Welke ziekenhuizen het predicaat seniorvriendelijk opgespeld krijgen, is morgen pas bekend. Wel meldt Unie KBO, een van de organisaties achter het keurmerk, dat slechts één op de drie ziekenhuizen het keurmerk zal ontvangen.

Hoeveel Nederlandse ziekenhuizen zijn seniorvriendelijk?

Unie KBO is verbaasd over de prestaties van ziekenhuizen als het gaat om seniorvriendelijkheid. “Het is hun grootste groep patiënten. Toch is in ziekenhuizen vaak nog verrassend weinig aandacht voor ouderen”, aldus de seniorenorganisatie. Volgens Unie KBO zal het keurmerk, waar ook PCOB, NOVG en NOOM bij betrokken zijn, daar verandering in brengen. Morgen, op de Internationale Dag van de Ouderen, wordt bekendgemaakt welke 45 ziekenhuizen het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis hebben verdiend tijdens een landelijk congres in het Beatrixgebouw van Jaarbeurs Utrecht. Vanaf 10.30 uur kan heel Nederland meekijken en ook ziekenhuizen vergelijken op de website www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl.

Kwaliteit

Eén op de drie mensen van zeventig jaar en ouder verlaat het ziekenhuis slechter dan ze er ingekomen zijn. Dat heeft niet te maken met de aandoening waarvoor ze opgenomen worden. Eén op de drie 65-plussers die acuut in het ziekenhuis belanden, sterft binnen drie maanden. Om de zorg en voorzieningen voor ouderen te verbeteren, hebben de ouderenorganisaties het afgelopen jaar vijftien kwaliteitsaspecten opgesteld voor de ziekenhuiszorg aan ouderen. Getrainde seniorscouts bezochten de ziekenhuizen en onderzoeksbureau MediQuest heeft de ziekenhuizen bevraagd. Alle 130 ziekenhuizen in Nederland werden het afgelopen jaar getoetst op de vijftien kwaliteitsaspecten. De bedoeling van het keurmerk is om overzicht en inzicht te creëren in de actuele stand van zaken in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen

Seniorvriendelijk

Een belangrijke voorwaarde voor het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is de aanwezigheid van een geriatrieteam en de gemaakte afspraken over de inzet van dit team. Uit het onderzoek bleek dat nog veel verbeteringen mogelijk zijn in de overdracht van en naar de thuissituatie, bijvoorbeeld het consulteren van de huisarts. Ook het treffen van maatregelen om ouderen sociaal en lichamelijk actief te houden tijdens de opname blijft een aandachtspunt. “We merken dat het keurmerk veel in beweging heeft gezet”, aldus Marjolein de Booys, projectleider. “Ziekenhuizen maken in toenemende mate gebruik van vrijwilligers om samen met de opgenomen oudere patiënt activiteiten te ondernemen die functieverlies moeten tegengaan.”

Over twee jaar worden de ziekenhuizen opnieuw beoordeeld. Zorgverzekeraar Achmea heeft aangekondigd dat gecontracteerde ziekenhuizen die het keurmerk hebben behaald in aanmerking komen voor het Pluscertificaat Ouderenzorg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels