nieuws

Meer ziekenhuizen stoppen met plofkip

Geen categorie

Steeds meer ziekenhuizen willen af van de plofkip. Dit keer zijn het zeven regionale ziekenhuizen die de plofkippen niet meer gebruiken of bezig zijn ermee te stoppen. Dat meldt Stichting Wakker Dier op haar website.

Meer ziekenhuizen stoppen met plofkip

De ziekenhuizen die recent hebben aangegeven de plofkip in de ban te willen doen, zijn Bronovo in Den Haag en het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam. Het Deventer Ziekenhuis, Antonius Zorggroep in Sneek, het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam, Nij Smellinghe in Drachten en De Sionsberg in Dokkum zijn al omgeschakeld.

Dierenwelzijn

In maart maakten alle academische ziekenhuizen bekend te willen stoppen met plofkippen vanwege het slechte dierenwelzijn en het hoge antibioticagebruik. Twee maanden later deden negen grote regionale ziekenhuizen dezelfde belofte. Unilever Nederland stapte in 2012 van de plofkip afWakker Dier ziet het liefst dat alle Nederlandse zorginstellingen stoppen met het serveren van plofkip. ‘Door te kiezen voor diervriendelijk vlees voor patiënten en bezoekers, pakken ziekenhuizen het probleem van antibioticaresistentie bij de bron aan’, zo schrijft Wakker Dier op haar website.

Antibiotica

De plofkip is het meest gehouden dier in Nederland. De kippen worden zwaar doorgefokt en wegen na zes weken, als ze geslacht worden, al ruim twee kilo. Omdat ze door de snelle groei snel ziek worden, krijgen de dieren veel antibiotica toegediend. Dat leidt tot resistente bacteriën, zoals ESBL en MRSA. Volgens de werkgroep European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC) van de European Medicine Agency (EMA) in Londen krijgen dieren in Nederland ‘per kilogram geproduceerd levend gewicht’ de meeste antibiotica toegediend. Vlees van pluimvee wordt volgens het RIVM beschouwd als ‘de meest waarschijnlijke wijze van overdracht op de mens’.

Gezonder

Het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming op vlees geeft aan of de dieren een goed of slecht leven hebben gehad. Hoe meer sterren, hoe vriendelijker het dier is behandeld. Een kip met een Beter Leven-ster heeft meer (buiten)ruimte, een gezondere groeisnelheid en krijgt bijna geen antibiotica toegediend. Deze kip groeit dan ook langzamer dan de plofkip.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels