nieuws

Ouderencongres stelt de vraag: betere zorg, kan dat?

Geen categorie

De landelijke artsenfederatie KNMG organiseert op 29 oktober het congres ‘Medische zorg voor kwetsbare ouderen versterken? Ja, het kan!’ Tijdens het ouderencongres worden twaalf initiatieven gepresenteerd, waaronder het Keurmerk Seniorvriendelijke Ziekenhuizen.

Ouderencongres stelt de vraag: betere zorg, kan dat?

Medische ouderenzorg behoeft versterking, zo constateerde KNMG in 2010. De artsenfederatie vindt dat de zorgverlening en de zorgopleidingen zich meer op kwetsbare ouderen moeten richten. Overal in het land zijn projecten gestart die de ouderenzorg versterken. Bezoekers van het ouderencongres krijgen de laatste ontwikkelingen op dit gebied te zien

Kwetsbaar

Deelnemers krijgen onder andere antwoord op vragen als: Hoe herkent je een kwetsbare oudere patiënt? Wat is goede zorg voor kwetsbare ouderen? Hoe draag je als arts bij aan zo lang mogelijk thuis wonen? Wat is een seniorvriendelijk ziekenhuis? Hoe leid je artsen op in goede zorg aan kwetsbare ouderen? Hoe werken eerste en tweede lijn goed samen voor kwetsbare oudere patiënten? De bedoeling is dat bezoekers aan het eind van de dag huiswaarts keren met praktische handvatten die ze in de dagelijkse praktijk kunnen toepassen. Daarnaast worden deelnemers bijgepraat over de plannen voor de langdurige zorg van het ministerie van VWS en de relatie met de medische zorg aan ouderen.

Seniorvriendelijk

Er zijn twaalf workshops waar deelnemers uit kunnen kiezen. Initiatiefnemers presenteren hun projecten die in de praktijk hun waarde hebben bewezen. Drs. M. de Booys, projectleider Keurmerk Seniorvriendelijke Ziekenhuizen, laat zien hoe het keurmerk ziekenhuizen beweegt om seniorvriendelijke aanpassingen te doen. De eerste keurmerken worden op 1 oktober uitgereikt. Een andere workshop gaat over shared decision making, waarbij een klinisch geriater van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch vertelt waarom het van belang is om oudere patiënten mee te nemen in de vormgeving en uitvoering van de behandeling.

Ouderencongres

Medische zorg voor kwetsbare ouderen versterken? Ja, het kan!‘ vindt plaats op 29 oktober in Passenger Terminal Amsterdam. Het congres is onder meer bedoeld voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten, medisch specialisten werkzaam in ziekenhuizen en GGZ-instellingen, verpleegkundigen, beleidsmakers, bestuurders en toezichthouders.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels