nieuws

Senioren willen meer voorlichting over voeding

Geen categorie

De helft van de Nederlandse senioren heeft behoefte aan extra informatie over het onderwerp voeding en ouder worden. Dit blijkt uit onderzoek dat de Unie KBO heeft laten verrichten onder 750 Nederlandse 65-plussers.

Senioren willen meer voorlichting over voeding

Van de Nederlandse senioren is 70 procent van mening dat gezonde voeding het geneesmiddelengebruik van ouderen kan terugdringen en denkt 60 procent dat het verbeteren van voeding leidt tot een aanzienlijke vermindering van de zorgkosten

Maaltijden

Minder dan de helft van alle senioren past de schijf van vijf toe bij de samenstelling van hun maaltijden. 68 procent zegt de schijf van vijf te kennen, maar de parate kennis laat te wensen over. Zo is slechts 29 procent ervan op de hoogte dat de categorie ‘drank en vloeibare voedingsproducten’ niet tot de schijf van vijf behoort. Verder gebruikt slechts 34 procent van de groep senioren die nooit in de zon zit vitamine D. 13 procent van alle senioren drinkt te veel alcohol en vrijwel allen gebruiken tussendoortjes, gemiddeld twee keer per dag. Een kwart van de Nederlandse senioren eet vrijwel altijd alleen. 53 procent van de ondervraagde senioren heeft overgewicht.

Voeding

Uit het onderzoek van de Unie KBO blijkt ook dat 17 procent van de huisartsen wel eens advies geeft op het gebied van voeding, het meest in relatie tot de ziekte van de patiënt, zoals diabetes, een hoge cholesterolspiegel, hoge bloeddruk, reuma en botontkalking. Het advies richt zich echter nauwelijks of niet op preventie van aandoeningen die gerelateerd zijn aan foutieve voedingspatronen.

Gezond

De Unie KBO gaat zich richten op adequate voorlichting om senioren op gezond gewicht te krijgen. Met tal van activiteiten wordt getracht over- en ondergewicht bij ouderen tegen te gaan. De aftrap van het voorlichtingsprogramma vindt plaats op woensdag 25 september aanstaande bij de Noordelijke KBO’s in Joure. Prof. dr. Andrea Maier, internist ouderengeneeskunde aan het VU medisch centrum, verzorgt een presentatie over de relatie tussen voeding en verouderingsprocessen en de wijze waarop voeding ouderdomsklachten kan voorkomen.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels