nieuws

Steeds meer restaurants zetten eenzaamheid op de kaart

Geen categorie

Samen met restaurants en hun gasten fondsen werven om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Dat is in een notendop de campagne van Stichting EET met je Hart, die binnenkort ook in Noord-Brabant van start gaat.

Steeds meer restaurants zetten eenzaamheid op de kaart

Stichting Eet met je Hart is opgericht om aandacht te vragen voor eenzaamheid bij ouderen. Samen met restaurants en hun gasten werft de stichting fondsen voor lokale initiatieven die vereenzaming in die gemeente tegengaan. In Utrecht steunt Eet met je Hart onder andere Stichting Vier het Leven, die voor kwetsbare ouderen leuke uitjes organiseert.

“We hangen posters op in de deelnemende restaurants en plaatsen kaartjes op de tafels waarop het project en het doel ervan staat uitgelegd”, vertelt oprichtster en voorzitter Babs van Geel. “Als je mee wilt doen, komt er op de totaalrekening een euro bij. Dus als je met z’n vieren eet, is dat 25 cent per persoon.” In het Verenigd Koninkrijk bestaat dit concept al twaalf jaar. Daar heet het Street Smarts, en het geld gaat naar daklozenprojecten. “Vorig jaar hebben ze in zes weken tijd een miljoen euro opgehaald. Echt ongelooflijk. Dat wil ik ook in Nederland.”

Ouderen

Het idee om het concept uit het Verenigd Koninkrijk te gebruiken om geld in te zamelen voor eenzame ouderen in Nederland, ontstond bij Van Geel tijdens haar werk als fotografe. Tijdens het maken van haar fotodocumentaire over eenzaamheid ontmoette ze Greet, een zelfstandig wonende, astmatische vrouw. Vanwege haar gezondheid kwam ze haar huis bijna niet meer uit en was ze afhankelijk van anderen. “Bij haar is het begonnen, zij is mijn inspiratie geweest voor Eet met je Hart.” Bekijk hier de fotoreportage over Greet.

Succes

Na de zes restaurants in Utrecht die van 18 mei tot en met 20 juli meededen met de actie, volgen binnenkort hun Brabantse collega’s in Boxtel (1 november tot en met 31 december) en ‘s-Hertogenbosch (21 november tot en met 21 januari 2014). Ook in ‘s-Hertogenbosch is Stichting Vier het Leven sinds dit jaar actief en uitbreiding naar Boxtel volgt in 2014. Van Geel: “Utrecht was de pilot van Eet met je Hart, en het was een succes. In totaal heeft dat 11.000 euro opgeleverd. In Boxtel gaat het hard; bijna ieder restaurant doet mee. In ‘s-Hertogenbosch zitten we inmiddels op 15 deelnemende restaurants, en we hopen op 25.

Van Geel is ook bezig om het project in Tilburg, Eindhoven, Bergen aan Zee en Breukelen van de grond te krijgen. “Iedereen weet dat er eenzame ouderen zijn, maar echt in actie komen, is wat anders. Fondsen werven is natuurlijk fantastisch, maar ik wil een gedragsverandering op gang brengen. Ga kijken in je eigen buurt, help eens iemand. Dat hoop ik hiermee te bereiken.”

Eenzaam

Er zijn meer initiatieven gaande om eenzaamheid in Nederland tegen te gaan en bespreekbaar te maken. Van 26 september tot en met 5 oktober is de Week van de Eenzaamheid, waarin vrijwilligers, bedrijven en organisaties in heel Nederland activiteiten organiseren.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels