nieuws

Tuinonderhoud als dagbesteding?

Geen categorie

Een hoveniersbedrijf uit Opheusden heeft iets nieuws bedacht: tuintherapie voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Tuinonderhoud wordt een dagbesteding, is het idee.

Tuinonderhoud als dagbesteding?

De bedoeling is dat bewoners en activiteitenbegeleiders in samenwerking met medewerkers van hoveniersbedrijf GesselGroen in Opheusden de tuin onderhouden. Dit levert volgens het bedrijf nieuwe activiteiten op voor een zinvolle dagbesteding. Meestal is een kleine aanpassing in de huidige situatie al voldoende om zorgeloos te kunnen tuinieren, zegt het hoveniersbedrijf. Zo kunnen planttafels op hoogte worden aangelegd zodat mensen met lichamelijke problemen niet hoeven te bukken.

Plezier

Het onderhouden van de tuin en het kweken van eigen planten of groente en fruit levert veel plezier en trots voor de bewoners, stelt GesselGroen. Zo kunnen instellingen biologische kruiden kweken waardoor de keuken kan koken met eigen ingrediënten. Werken en verblijven in een groene omgeving bevordert het welzijn van de bewoners.

Opfleuren

“We zijn een jaar geleden hiermee gestart bij Bartholomeus Gasthuis in Utrecht”, vertelt Klaas Klunder, woordvoerder van GesselGroen. “Daar wonen twee groepen bewoners: demente bewoners en zelfstandige ouderen, die zichzelf nog wel kunnen redden. Beiden kwamen weinig hun kamer uit, terwijl dat heel belangrijk is. Je ziet ze helemaal opfleuren. Wat ik verrassend vind, is dat demente bewoners zich weer dingen gaan herinneren. Door de geur van een bloem weten ze de naam van die bloem ineens weer. Door veel prikkels aan te bieden, leven ze op en krijgen ze een beter humeur.”

Dagbesteding

Volgens Klunder is het financieel aantrekkelijk om op deze manier het tuinonderhoud aan te pakken. “Het is niet zozeer dat de kosten van tuinonderhoud omlaag gaan, maar het geld komt uit een ander potjes, die van de dagbesteding. Bartholomeus in Utrecht heeft een prachtige tuin, maar die moet vervolgens wel onderhouden worden. Op deze manier wordt een stuk van de onderhoudskosten gedekt door het budget voor de dagbesteding.

Het bedrijf verwacht veel van het concept tuintherapie. “We hebben nu voldoende ervaring om dit als product in de markt zetten. Er is al een hele wachtlijst ontstaan van instellingen die dit ook willen gaan doen. We moeten even kijken hoe we dat gaan aanpakken”, aldus Klunder.

Lees ook hoe Ouderenombudsman Jan Romme denkt over dagbesteding in de ouderenzorg.

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels