nieuws

Zorgen voor elkaar, willen we dat wel?

Geen categorie

Bijna een kwart van de Nederlanders die nog niet vrijwillig voor een ander zorgen, heeft weinig zin om dat in de toekomst wel te gaan doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale DenkTank.

Zorgen voor elkaar, willen we dat wel?

Zes procent is ‘zeker niet ‘ bereid om vrijwillig voor een ander te zorgen en zeventien procent ‘waarschijnlijk niet’. Ruim zes op de tien mensen die nu nog geen informele zorg verleent, zegt dat dat komt omdat dat simpelweg nog niet aan hem of haar is gevraagd. 36 procent geeft aan geen tijd te hebben om voor een ander te zorgen en 23 procent doet al ander vrijwilligerswerk. De Nationale DenkTank, die verschillende zorgkwesties analyseert en op zoek gaat naar oplossingen, ondervroeg in totaal 1418 mensen. Een kwart van hen verleent nu al informele zorg.

Klusjes

De Nationale DenkTank vindt de animo voor een participatiesamenleving absoluut niet tegenvallen: “Er zijn altijd mensen die niet kunnen helpen omdat ze zelf patiënt zijn, of bijvoorbeeld zestig uur per week werken”, stelt een woordvoerder. Pakweg de helft van de ondervraagden gaf juist aan ‘waarschijnlijk wel’ anderen te willen helpen, veertien procent acht dat zelfs ‘zeer waarschijnlijk’. Dat levert een potentieel op van vijf miljoen nieuwe zorgverleners, schat de denktank. Zij kunnen klusjes uitvoeren die professionals niet doen, bijvoorbeeld in het huishouden.

Ouderen

Het ligt er wel aan wíe er hulp nodig heeft. Zo wil 69 procent best voor kwetsbare ouderen zorgen, maar zouden psychiatrische patiënten op slechts 30 procent van de ondervraagden kunnen rekenen. Ook chronisch zieke volwassenen zijn ‘populairder’ dan probleemgezinnen.

Zorgen

Een ander onderzoek, eerder dit jaar uitgevoerd, liet ook zien dat de helft van de Nederlanders bereid is om voor een ander te zorgen als dat nodig is. Onderzoek van EenVandaag en Mezzo liet hetzelfde beeld zien.

Het huidige kabinet pleit voor een participatiesamenleving in Nederland, waarin mensen hulpbehoevenden in hun omgeving vaker helpen. Degenen die zorg nodig hebben, zouden op hun beurt eerst in hun eigen omgeving om hulp moeten vragen voordat ze een professionele zorgverlener inschakelen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels