nieuws

Minder belastende allergietesten voor kinderen

Geen categorie

De zogenaamde voedselprovocatietest, waarmee voedselallergieën bij kinderen worden vastgesteld, is duur en belastend. Volgens het UMC Utrecht is er nu een betere methode beschikbaar.

Minder belastende allergietesten voor kinderen

Met een simpele bloedtest bij drie op de vijf kinderen – waarvan het vermoeden bestaat dat ze allergisch zijn voor pinda’s – kan worden vastgesteld of er inderdaad sprake is van een pinda-allergie. Door deze ontwikkeling hoeven minder kinderen een voedselprovocatietest in het ziekenhuis te ondergaan, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Francine van Erp.

Niet altijd nauwkeurig

Een voedselprovocatietest is bepaald geen pretje voor kinderen. Ze krijgen tijdens een dagopname het betreffende voedingsbestanddeel toegediend, waarna artsen kijken of er een allergische reactie optreedt. Veel ouders en kinderen zien dan ook op tegen deze behandeling. Daarnaast is uitslag van deze test niet altijd nauwkeurig en trekken artsen vaak verschillende conclusies, zo stelt Van Erp. Daarnaast kregen kinderen waarvan de test uitwees dat ze geen allergie hadden toch een allergische reactie na het eten van pinda’s. Er zijn ook kinderen die bang werden om pinda’s te eten, ondanks een negatieve testuitslag.

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), onderdeel van het UMC Utrecht, onderzocht bij 83 kinderen met verdenking op pinda-allergie of een eenvoudige bloedtest afdoende is. Bij 62 procent van de kinderen bleek dat het geval.

Minder belastend

“Door de nieuwe bloedtest nemen we nu veel minder kinderen met een verdenking op pinda-allergie op voor een voedselprovocatietest. Dit is minder belastend, veiliger én goedkoper”, zegt arts-onderzoeker Francine van Erp. “Wanneer we desondanks een voedselprovocatietest moeten uitvoeren, begeleiden we ouders en kinderen intensief na een negatieve uitkomst. Zo nemen we angst weg en beoordelen we of er echt geen sprake is van een allergie.”

Ongeveer een half miljoen kinderen in Nederland vermijdt bepaalde voedingsmiddelen zoals pinda vanwege een mogelijke allergische reactie. De bloedtest is inmiddels beschikbaar in het WKZ en in een aantal andere ziekenhuizen.

Francine van Erp promoveert op dinsdag 24 mei aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘Diagnosing food allergy in children peanuts?’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels